16
KES
14.00
Edustus M, Miesten Suomen Cup

SJK Akatemia - P-Iirot   5 - 4 RL

Seinäjoki, OmaSp Stadion TN

Miesten Suomen Cup päätökseen

Miesten Cup-juna suistui raiteiltaan Seinäjoella. Paremmuus ottelussa haettiin vasta pilkuilta.

Pallo-Iirot lähti sunnuntaina haastamaan kahta sarjaporrasta ylempänä pelaavaa SJK Akatemiaa. Ottelun alkuun näytti, ettei vierailijoille jätetä paljoa mahdollisuuksia menestykseen, sillä SJK painoi päälle kuin yleinen syyttäjä. Ensimmäisellä kympillä kotijoukkue pääsi jo useamman kerran hätyyttelemään Iirojen maalia, ja kertaalleen pallo kävi myös tolpassa. Raumalaisten ensimmäinen hyökkäys nähtiin 17' kohdalla, kun Veeti Pohtio onnistui vapauttamaan Mikko Jalkasen laidalta. Jalkasen keskitys maalille oli kymmenen senttiä liian matala, jolloin puolustaja sai päänsä väliin. Tämän jälkeen nähtiin kuitenkin pelissä muutos, kun raumalaiset alkoivat pitämään palloa hetki hetkeltä enemmän. Vajaan puolen tunnin pelin jälkeen Iiroilla oli kolme huippupaikkaa painaa pelin avausmaali. Ensin Matias Babbin vedosta Jalkanen pääsi koittamaan palloa tyhjään maaliin, mutta peliväline ehti valua niin pieneen kulmaan, että Jalkasen kääntö vieritti pallon maalin edestä ja toisen puolen päätyrajasta yli. Heti perään Topias Silvennoinen pääsi puskemaan maalin edestä, mutta tälläkään kerralla pallo ei lähtenyt maalia kohti. Viimeisimpänä maalintekoa yritti Oliver Repo, joka pääsi karkaamaan yksin läpi, mutta SJK Akatemian maalivahti Juho Kaunismäki otti ottelun ensimmäisen kunnon torjuntansa.

Heti seuraavassa tilanteesta SJK painoi vastaan. Pallo saatiinkin pelattu Pallo-Iirojen boksiin, mutta Sakari Korri puolustuksen kera hoiti omat tonttinsa. SJK pelasi vahvasti aina, kun sai rauhassa rakentaa hyökkäystä, mutta raumalaisten prässi alkoi purra mukavasti myös Ykkösliigajengiin. Muutamista tekopaikoista huolimatta maaleja ei ensimmäisellä puoliskolla nähty ainuttakaan.

Ensimmäisen puoliajan lopulla alkanut tihkusade yltyi ajoittain ihan kunnolliseksi sateeksi, joka toi myös palloon hieman lisää liikettä. Tästä johtuen tai tästä huolimatta SJK Akatemia pääsi nousemaan johtoon ajassa 55'. Christopher Abdoun epäonnistunut katko toi puolustajalle keltaisen kortin ja SJK:lle vaparin paristakympistä, jonka joukkue myös hyödynsi. Vapari itsessään osui muuriin, paluupallon Sakari Korri pystyi pysäyttämään, mutta tämän vedon ribari oli jo maalivahdin ulottumattomissa. Eemeli Honkola pääsi ensimmäisenä huudattamaan kotiyleisöä.

Jalkanen pääsi karkaamaan puolustuslinjan taakse, jolloin SJK:n toppari Sayibu Yakubu pisti tylysti laiturin kumoon. Tuomari ei epäröinyt viheltäessään rikettä, ja kaupanpäälle Yakubu sai myös punaisen kortin, jolloin Iirot pääsi pelaamaan loppuajan miesylivoimalla. Tilannetta seurannut vapari Jalkasen jalasta osui muurissa blokkia tehneen SJK:laisen käteen, josta vierasjoukkue pääsikin kokeilemaan rankkaria. Maalivahti ei Jalkasen pilkkua pystynyt estämään, vaan aavisti väärään kulmaan. Tilanne oli täten 1-1.

66' pelin jälkeen oli Pohtion vuoro olla nokikkain kotijoukkueen maalivahdin kanssa. Tälläkin kertaa maalivahti oli etevämpi ja teki Pohtion tyylikkäällä torjunnalla. Seuranneesta kulmapotkusta Jami Halminen oli ilmatilan herra, mutta pusku suuntautui juuri ohi takakulman. Yhden miehen vajaus alkoi näkyä SJK:n otteissa, kun kotijoukkue valui pikkuhiljaa alemmas ja alemmas puolustusasemiin.

Viimeisellä kympillä Iirot suoritti ottelun ainoat vaihtonsa, kun ensin ajassa 81' Repo vaihtui Elias Ahteeseen ja viisi minuuttia myöhemmin Aleksi Arvela jätti kentän Alex Johanssonin edestä. Ottelun viimeisellä minuutilla Pallo-Iirot sai vielä viimeisen kulman, jonka päätteeksi pallo pelastettiin lähes SJK:n maaliviivalta puolustajan toimesta. Tuomari vihelsi varsinaisen peliajan päättyneeksi, joten Cupille ominaisesti paremmuutta lähdettiin ratkaisemaan pilkkukisasta.

Pilkuilla SJK Akatemia oli lopulta maalin verran parempi, kun seitsemäs vetäjäpari toi tarvittavan eron joukkueiden välille. Korri torjui kaksi vastustajan yritystä pilkkukisassa. Näin ollen SJK Akatemia siirtyi Suomen Cupin 6. kierrokselle loppulukemin 1-1 / RP 5-4.


Kuvasta poiketen pilkkukisan aloitti Pallo-Iirot.

Raportissa Pasi Rantasen aatoksia Pallo-Iirojen Suomen Cupin päätöspelistä


Rantanen oli luonnollisesti pettynyt ottelun loppuun.

- Ei tietysti hyviä ajatuksia, kyllähän kaikki haluaa mennä jatkoon. Noin lähelle päästiin, mutta ei riittänyt tällä kertaa. Harmittaa, totta kai.

Lopulta sillä ei ole mitään merkitystä, kumpi peliä vie.

- Ensimmäisellä vartilla vastustajalla oli maalipaikkoja. Ensimmäinen puoliaika - sitten parannettiin tosi paljon, olisi voinut olla 2-2 peli. Mutta maalit nämä pelit ratkaisee, ei tässä mitään ansaita. Ne on tehtävä ne maalit. Vaikka sitten pilkkukisassa, mutta me ei onnistuttu siinä.