"Kuntouttavassa harjoittelussa on tärkeää tutustua pelaajiin ihmisinä"

24.5.2021

Joona Ahonpää
Kuva: Sami Kivistö
Joona Ahonpää Kuva: Sami Kivistö

Pallo-Iirojen miesten edustusjoukkueen fysioterapeutti Joona Ahonpää tuli Raumalle opintoihinsa liittyvän työharjoittelun kautta. Nyt valmistunut fysioterapeutti asuu Raumalla ja vastaa edustusjoukkueessa muun muassa kuntouttavasta harjoittelusta sekä alku- ja loppulämmittelyistä.

Joona Ahonpään koko haastattelun löydät Pallo-Iirojen YouTube kanavalta.

- - -

25-vuotiaalla Joona Ahonpäällä on vankka futistausta. Tampereen Ilveksen kasvatti pelasi jalkapalloa aikuisiällä myös Pallo-Iiroja vastaan.

- Muistan hyvin kun pelasimme Pallo-Iiroja vastaan. Tämä ei ollut helppo paikka tulla pelaamaan. Täällä on niin hyvät puitteet alasarjajoukkueelle verrattuna esimerkiksi mitä Tampereella. Se oli samanaikaisesti hienoa tulla tänne, mutta myös vaikeaa pelillisesti, Ahonpää muistelee.

Miesten edustusjoukkueessa Ahonpään rooli on iso.

- Jokaisessa harjoituksessa tai pelissä vastuulleni kuuluvat alku- ja loppulämmöt. Yksi iso asia on kuntouttava harjoittelu pelaajien kanssa. Jos pelaaja loukkaantuu, niin suunnittelemme ja alamme toteuttamaan kuntouttavaa harjoittelua, jotta myös ennaltaehkäisemme vammojen uusiutumista. Näin pelaajat pääsisivät mahdollisimman nopeasti takaisin harjoittelemaan ja pelaamaan.

- Pelaajan loukkaantuessa ensiapuun liittyvien toimenpiteiden jälkeen toimin usein niin, että en pysty heti tekemään mitään isoja johtopäätöksiä siitä on kyseessä vakavampi loukkaantuminen vai meneekö ohi viikon päästä. Aluksi katsomme miltä vamma näyttää ja sen perusteella teemme jatkotoimenpiteitä kuten kuntouttavaa harjoittelua jos siihen on tarvetta. Fysioterapeutti ei tee diagnooseja, vaan lääkäri katsoo aina tarpeen vaatiessa.

 

Kuntouttava harjoittelu nopeuttaa huomattavasti kentälle paluuta - tärkeää on, että pelaaja ei jää yksin vamman kanssa

Fysioterapeutti tekee osan ajasta töitä kaksistaan kuntouttavassa harjoittelussa olevan pelaajan kanssa jos kyse on pitkäkestoisesta loukkaantumisesta. Joona Ahonpäälle on tärkeää, että hän samalla tutustuu pelaajaan ihmisenä.

- Kuntouttavassa harjoittelussa on tosi tärkeää, että opit ihmisten tapoihin ja tutustut oikeasti pelaajiin ihmisinä ja kyselet samalla myös miten muutenkin elämässä menee. Se ei ole vaan niin, että keskityt siihen kuntouttavaan harjoitteluun, vaan sun pitää ottaa laajasti ihminen huomioon, Joona Ahonpää linjaa.

- Uskoisin, että ohjatulla kuntouttavalla harjoittelulla pelaaja pääsee huomattavasti nopeammin takaisin kentälle verrattuna siihen, että jäisi yksin loukkaantumisen kanssa. Omasta kokemuksestani voin kertoa kun loukkaannuin vakavasti kentällä ja jäin yksin vamman kanssa, niin en ole vieläkään täysin toipunut siitä, vaikka olen fysioterapeutti ammatiltani. Siksi on tärkeää, että joukkueessa on fysioterapeutti tai muita toimihenkilöitä, jotka sitten auttavat siinä tilanteessa.

Alku- ja loppulämpöihin liittyviä harjoitteita Ahonpää pyrkii varioimaan, mutta pohjana on FIFA:n kehittämä harjoitusohjelma, jonka avulla pyritään ennaltaehkäisemään vammoja.

- Pyrin aina lisäämään jotain uutta harjoitteisiin, mutta rakenne jota käytän on tosiaan FIFA:n kehittämä. Sen tavoitteena on saada oikeasti koko kroppa lämpeemään, jotta voimme oikeasti ennaltaehkäistä pienempiäkin vammoja. Sen vuoksi teen alkulämmöissä paljon avaavia liikkeitä.

 

Pallo-Iirojen loukkaantumistilanne on suhteellisen hyvä

Pitkä harjoituskausi on tuonut omia haasteita myös Ahonpään työhön. Talvikaudella kun harjoitushalli oli suljettuna rajoitusten vuoksi, niin kuntouttavaa harjoittelua jouduttiin tekemään ulkona mikä ei ollut ideaalitilanne. Fysioterapeutti näkee kuitenkin, että joukkue selvityi haasteista erittäin hyvin.

- Olemme toimihenkilöiden kanssa joutuneet paljon soveltamaan. Heille iso kiitos siitä, että olemme selvinneet näinkin hyvin. En tiedä onko tämä ylimielisesti sanottu, mutta musta tuntuu että meidän joukkue on saanut aikalailla hyvin hoidettua tämän harjoituskauden siihen nähden mitä kaikkia rajoituksia on ollut, Ahonpää hymyilee.

Entä missä kunnossa on miesten edustusjoukkue nyt?

- Jos kausi nyt kahden viikon päästä alkaisi, niin aikalailla kaikki pelaajat olisi käytettävissä. Nyt on muutama pienempi vamma, jotka ovat varmasti kauden alkuun mennessä kunnossa. Pitää koputtaa puuta, mutta ainakaan tällä hetkellä ei ole mitään vakavampaa loukkaantumista, Joona Ahonpää päättää.