Paluu Pallo-Iiroihin

18.4.2009


Pallo-Iirojen naiset pelaavat tulevana kesänä miesten tavoin Kakkosen B-lohkossa. Viimekaudesta joukkue on muuttunut jonkinverran ja mukana on useita uusia vanhoja kasvoja. Haastattelimme kahta Iiroihin paluun tehnyttä pelajaa, Pauliina Vahanderia joka tulee Iiroihin naisten liigan NiceFutiksesta sekä pelikentille paluun tehnyttä Merita Kiikolaa.

Kauteen Pilke Silmäkulmassa

Pauliina ja Merita lähtevät tähän kauteen aikalailla erilaisista lähtökohdista.

Pauliinalla on takanaan raskas kausi Porissa: ”Liigassa pelaaminen vaatii paljon eikä vapaa-aikaa juurikaan jäänyt, tämän lisäksi kävin vuorotöissä, joka teki kaudesta vielä raskaamman. Viime kauden jälkeen olinkin jo ripustamassa nappiksia naulaan, mutta Iiroissa oli vanha hauska jengi kasassa niin päätin jatkaa vielä pelaamista rennommissa merkeissä.”

Merita harjoitteli puolestaan viime kaudella FC Rauman naisjoukkueen mukana. ”Viime kaudella treenatessa syttyi kipinä jalkapalloon uudelleen. FC Rauman kanssa emme pelanneet juurikaan pelejä ja mieli teki kovasti palata pelaamaan matseja, Iiroissa oli mahdollisuus tähän, joten oli luonnollista että palaan Pallo-Iiroihin.”

Iirojen naisten harjoitusottelut eivät ole menneet parhaalla mahdollisella tavalla, mutta tästä huolimatta molemmat naiset odottavat luottavaisin mielin kauden alkua. ”Harkkamatsit on mennyt hieman alakanttiin, mutta ei niiden takia paniikkiin ole menty. Lähdemme pelaamaan rennosti pieni pilke silmäkulmassa, mutta silti tosissamme.”, Pauliina kertoo. ”Joukkueessamme on pelaamisen iloa ja se tulee olemaan yksi meidän vahvuuksistamme tulevana kesänä”, lisää Merita.

Kumpikaan ei myöskään näe joukkueen pientä pelaajamäärää haittana. ”Edustusjoukkueessa meitä on 12 pelaaja, mutta tämän lisäksi edustuksen rinkiin kuuluu myös C-tyttöjä jotka tulevat olemaan loistava apu ensi kesänä.”, toteavat Pauliina ja Merita yhteistuumin.

Naisjalkapallolle Lisää Näkyvyyttä

Kesän lopulla (23.8.-10.9.) Suomessa pelataan naisten EM-kisat, jotka ovat toistaiseksi tärkein Suomessa järjestetty jalkapallo-tapahtuma. Pelipaikkoina ovat Turku, Tampere, Lahti sekä Helsinki.

Molemmat haastateltavat innostuvat silminnähden kun keskustelu siirtyy EM-kisoihin.

-Aivan mahtavaa että naisjalkapallo saa Suomessa tälläistä näkyvyyttä, naiset iloitsevat.

Pauliinalla on tarkoituksena myös mennä seuraamaan Suomen otteita kavereiden kanssa Helsinkiin, jossa Suomi pelaa kaikki alkulohkon ottelunsa.

EM-kisojen saaminen Suomeen on yksi osoitus suomalaisen naisjalkapalloilun noususta ja näkyvyyden lisääntymisestä.

-Ylemmällä tasolla toiminta menee koko ajan ammattimaisemmaksi mikä on loistava asia. Nykyään naisjoukkueetkin saavat kokeneita valmentajia, mutta samanaikaisesti myös pelaajien keski-ikä on laskenut, kertoo Pauliina.

Meritan mielestä myös suurin yksittäinen muutos naistenjalkapalloilussa vuosien varrella on ollut edustusjoukkueiden pelaajien iän lasku. -Perhe ja opiskelut vaikuttavat varmasti monella uran lopettamiseen aikaisessa vaiheessa, hän toteaa.

Hyvänä esimerkkinä alhaisesta keski-iästä käy viime kauden liigajoukkueiden pelaajien keski-ikä joka oli 21-vuotta. Osittain tämä selittyy sillä että tytöillä ei ole A-junioreiden sarjaa vaan pelaajat siirtyvät C- tai B-junioreista suoraan edustukseen, mutta älkää käsittäkö väärin. Ei se ole huono asia että joukkueiden keski-iät ovat alhaisia verrattuna miesten vastaaviin, juuri sekoitus nuoria ja vanhoja pelaajia tekevät naisten futiksesta viihdyttävän.

Naisten ensimmäinen kotiottelu tiistaina 5.5. klo 19 Äijänsuon stadionilla.