Joel Grasso on miesten edustusjoukkueen uusi päävalmentaja
Julkaistu: 13.10.2022 18.55

Joel Grasso on miesten edustusjoukkueen uusi päävalmentaja

Pallo-Iirojen miesten edustusjoukkue nousi kuluneen kauden päätteeksi lähes täydellisellä suorituksella sarjaporrasta ylöspäin Kakkoseen. Edustusjoukkuetta reilu kaksi kautta luotsannut Kimmo Hörkkö ilmoitti jo hyvissä ajoin, että siirtyy sivuun päävalmentajan paikalta. Uusi päävalmentaja löytyi seuran sisältä kun viime kaudella B-junioreita sekä reservejä luotsannut Joel Grasso ottaa päävastuun edustusjoukkueesta. Sopimus on mallia 1+1.

28-vuotias Grasso on nuoresta iästä huolimatta jo kokenut valmentaja. Takana on 11 kautta valmentamista. Osa edustusjoukkueen pelaajista on myös kulkenut Grasson opissa F-junioreista B-ikäisiksi. Valmentamisen ohella Grasso on myös kehittänyt itseään ja takataskusta löytyy UEFA A valmentajalisenssi.

- Olen nyt ollut 2,5 vuotta reservijoukkueen päävalmentaja sekä viime kaudella valmensin myös B-junioreita. Vuonna 2003-syntyneitä valmensin niin sanotusti alusta loppuun. Päätoimisena valmentajana mulla on ollut aina Pallo-Iiroissa kaksi joukkuetta valmennettavana, joten olen valmentanut kaikkia ikäryhmiä käytännössä, viime kaudella B-juniorit sarjanousuun luotsannut Grasso kertoo.

Edeltävänä kautena Grasso oli mukana Kimmo Hörkön valmennustiimissä ja mies itse kokeekin olevansa Pallo-Iirojen valmennuslinjan kasvatti. Minkälaista futista Grasson alaisuudessa nähdään?

- Tietyllä tapaa olen kasvanut Pallo-Iirojen pelitapaan ja sen opettamiseen. Ensi kaudella lähtökohtaisesti näemme samankaltaista futista mitä Hörkönkin joukkueessa oli, kehittäen sitten yksittäisiä taktisia asioita. Tietenkin isona osana on myös yksilöiden kehittäminen myös. Haluamme pelata aktiivista jalkapalloa ja ottaa kontrollin pelaamisesta niin haluamme nähdä siihen pelitapaan sopivia pelaajia. Jalkoja, jalkoja ja jalkoja sekä sitä kautta nopeutta tullaan paljon näkemään.

Siirtyminen edustusjoukkueen valmentajaksi on uusi haaste joka tuo uudenlaisia asioita myös Grasson arkeen.

- Vaikka aikasimpinakin vuosina mulle on annettu tiettyjä tulosvastuita niin edustusjoukkueessa tulosvastuu on huomattavasti kovempi. Edustusjoukkuetta seuraa isompi määrä ihmisiä. Olen innoissani tästä mahdollisuudesta ja siitä, että seura luotti muhun edustusjoukkueen seuraavana päävalmentajana. Paikka ei ole helpoin sen suhteen, että viime kausi oli lähes täydellinen, mutta tässä on hyvä haaste mulle. Pidän haasteista ja tosi hyvillä fiiliksillä sen suhteen.

- Tunnnen suurimman osan edustuksen pelaajista kun olen valmentanut heitä useita vuosia junioreissa tai edustuksen valmennustiimissä, Grasso lisää.

"Seuran strategian on oltava muutakin kuin pelkkää puhetta"

Pallo-Iirojen edustusjoukkueista vastaava kilpailupäällikkö Pasi Lehtonen näkee, että seura on edustusjoukkueiden päävalmentajavalinnoillaan ottanut rohkeasti askelia uuteen suuntaan.

- Seura ei voi polkea paikoillaan vaan koko ajan pitää olla myös rohkeutta uudistua ja tehdä rohkeita valintoja. Aake Rapalan ja Joel Grasson valinnat edustusjoukkueiden päävalmentajiksi olivat rohkeita päätöksiä, mutta tukevat seuran strategiaa, jonne on kirjattu, että seuran tavoitteena on tuottaa hyviä pelaajia ja hyviä valmentajia. Joel Grasso on kulkenut pitkän tien meidän seuran valmentajapolulla. Se oli yksi valinnan perusteista.

- Emme voi vain kirjata strategioihin ja kertoa juhlapuheissa kuinka haluamme kehittää valmentajia, vaan meidän pitää myös toimia strategian mukaisesti. Näimme, että nyt on aika Grassollakin ottaa seuraava askel valmentajaurallaan ja koemme, että hän on siihen valmis.

Grasso ei kuitenkaan ollut ainoa valmentaja kenen kanssa seura keskusteli miesten edustusjoukkueen päävalmentajan paikasta.

- Aina on oltava useita vaihtoehtoja niin kuin tässäkin. Keskustelimme useamman valmentajan kanssa ja osan kanssa veimme keskustelut vähän pidemmälle. Asioita pohdittiin tarkkaan ja lopulta meidän mielestä kokonaisuuden kannalta paras ja sopivin valmenja oli Grasso. Hän tuntee seuran tavan toimia, valmennuslinjan ja muutenkin tuntee pelaajat. Siitä on helpompaa lähteä rakentamaan ensi kautta, Pasi Lehtonen perustelee.

- Joelille tämä on uusi haaste ja on eri asia valmentaa B-junioreita kuin edustusjoukkuetta. Mukaan tulee joukkueenrakentaminen olennaisena osana sekä johtamiseen liittyvät asiat. Edustusjoukkueessa tapahtuu yhden kauden aikana pelaajistossakin muutoksia, joka on Grassolle uutta. Uskoisin, että Grasso kyllä selviää hyvin niistä tilanteista.

Seuran hallitus teki lopullisen valinnan päävalmentajasta.

- Kyllä meillä on kova usko omaan tekemiseen ja siihen, että pystymme tuottamaan laatuosaajia tässä seurassa jotka ovat valmiina koviin vastuullisiin tehtäviin. Haluamme sillä myös viestittää muille valmentajille, että jos haluat kehittää itseäsi valmentajana niin seura antaa mahdollisuuden toimia meidän vaatimimmissa tehtävissä valmennuspuolella. Strategian sanoille pitää olla myös vastinetta.

Mitkä ovat seuran tavoitteet tulevalle kaudelle Kakkosessa ja tämän hetkinen sopimustilanne?

- Tavoitteet asetetaan myöhemmässä vaiheessa. Alamme nyt rakentamaan joukkuetta ja meillä on viisi sopimusta tulevalle kaudelle tällä hetkellä. Seuraavat viikot ovat kiireisiä pelaajaneuvotteluiden suhteen. Grasso käy roolikeskustelut pelaajien kanssa ja katsomme yhdessä mahdolliset ulkopuoliset vahvistukset. Se on tässä jo muutamien päivien perusteella ollut kiva huomata, että seura herättää kiinnostusta ulkopuolellakin. Nyt on joitakin pelaajia jo ilmoittanut kiinnostuksestaan tulla meille, Lehtonen linjaa.

Miesten edustusjoukkueen rakentumisesta kohti kautta 2023 viestitään seuran kanavissa tulevina viikkoina.