Aake Rapala Naisten Edustusjoukkueen vastuuvalmentajaksi
Julkaistu: 11.10.2022 07.00

Aake Rapala Naisten Edustusjoukkueen vastuuvalmentajaksi

Aake Rapala toimii kaudella 2023 Naisten Edustusjoukkueen vastuuvalmentajana. Sopimus on vuoden mittainen.

Raumalaiselle jalkapalloyleisölle hyvinkin tuttu mies on ehtinyt jo pitkään vaikuttaa Raumalla.

- Mä olen Rapalan Aake ja olen ihan puhdasverinen raumalainen.

Rapala pelasi vielä kaudella 2020 Pallo-Iirojen Miesten Edustusjoukkueen mukana. Kuluva kausi on ollut Rapalan ensimmäinen kausi valmentajana ja ensi kaudella mies toimii naisten Edustuksen pääkäskijänä.

- Nopeasti eteni tämä polku tähän päävalmentajan pestiin, mutta sitäkin suuremmalla nälällä kohti sitä. Se on ihan, niin, ehkä vain noin mä vastaan. Näläll eteenpäin.

Rapala uskoo sen olevan itselleen voimavara, että oman peliuran loppumisesta ei ole kulunut kauaa.

- Mä uskon, että siitä on hyötyä. Mä olen kuitenkin nähnyt laadukkaita valmentajia oman urani aikana ja pystyn sieltä ammentamaan tiettyjä asioita ja peilaamaan niitä omiin valmentajan ajatusmaailmoihini. Kyllä mä koen, että siitä on ollut hyötyä, että tämä on ollut tällainen aika nopea siirtymä.

Oma pelifilosofia on jo tiedossa.

- Hyökkäävää, ennakkoluulotonta ja aktiivista.

Ensi kauden tavoitteet ovat selkeät.

- Lähdetään parantamaan pelaajien arkea ja sitä kautta toivottavasti se näkyy myös tulostaululla kauden jälkeen.

Rapala näkee uuden pestin tuovan myös kotona muutosta positiivisempaan suuntaan.

- Nyt mua kuunnellaan vielä paremmin kun mä olen päävalmentaja.

Eteenpäin puskee kova oppimisen ja näyttämisen halu.

- Mä olen innostunut tästä pestistä ja lähden viemään tätä pelaajien kanssa täydelä sydämellä eteenpäin. Toivotaan, että se näkyy ensi kesänä hyvinä tuloksina.

Rekryprosessissa mukana ollut Pallo-Iirojen junioripäällikkö Pasi Lehtonen kertasi hieman taustoja Rapalan valinnalle

- Tietenkin meidän strategiamme mukaan sinne on kirjattu, että meidän pitää pelaajakehityksen lisäksi kasvattaa huippuosaajia valmennuspuolelle. Vaikka Aake tuleekin heti aika merkittävään rooliin, niin haettiin selvästi muutosta. Tässä ei ole Iiron [Koivula] kohdalla mitään dramatiikkaa, Iiro on pitkään ollut naisten päävalmentajana, mutta nyt sitten sinne tarvittiin uusi persoona.

- Aake on omalla tekemisellään osoittanut, että haluaa kehittyä ja mennä eteenpäin valmentajana. Katsottiin, että rooli on Aakelle sopiva. Aake lähtee koulutuspolulle heti ja sitä kautta pyrkii sitten jo heti ensimmäisen kauden aikana kehittämään itseään.

Vaikka kyseessä onkin niin iältään kuin kokemusvuosiltaan nuori valmentaja, odottaa seura hyvää tulosta.

- Tietenkin kun puhutaan edustusjoukkueesta, oli se naiset tai miehet, niin aina siellä on odotuksia ja sitä kautta painetta. Mutta siinä mielessä hyppäys naisten päävalmentajaksi on turvallinen, että meillä on hyvä pelaajarunko tällä hetkellä, mikäli suurin osa jatkaa pelaamista. Sen päälle on hyvä rakentaa sitä kokonaisuutta. Aaken tehtävä on tietenkin rakentaa joukkueelle hyvä pelitapa ja lähteä joka peliin voittamaan. Mutta ei me olla asetettu mitään "nyt pitää nousta naisten liigaan" tai vastaavia tavoitteita. Se toimintaympäristön kehittäminen ja sitä kautta pelaajien kehittäminen, se tulos tulee sieltä.


Pallo-Iirot toivottaa menestystä Aakelle tulevassa pestissä!