PJK haastaa Pirkkalassa vahvavireisen sarjakärjen

26.5.2016

PJK - Pallo-Iirot
PJK - Pallo-Iirot
Mikko Valtanen
Mikko Valtanen

Pallo-Iirot lähtee lauantain otteluun kuuden ottelun voittoputkessa. Maanantaina raumalaisjoukkue kaatoi kauden ehjimmällä esityksellään SJK Akatemian Region's Cupin 3. kierroksella.

Kotijoukkue Pirkkalan Jalkapalloklubi on vuonna 1993 perustettu jalkapalloon ja futsaliin keskittynyt urheiluseura. PJK:lla on edustusjoukkueet sekä naisissa että miehissä, mutta myös ikäkausijoukkueita.

Kolmosessa pelaava miesten edustusjoukkue on aloittanut kautensa kohtuullisesti. Joukkue löytyy sarjasta sijalta kahdeksan. PJK on voittanut kaksi ja hävinnyt neljä ottelua. Voitot irtosivat alkukierroksilla TKT:sta ja edelliskierroksella Pallo-Iirojen viime pelin vastustajasta PS-44:sta lukemin 3-2 (2-0). Viimeisimmän pelinsä PJK pelasi EuPa:n vieraana kotijoukkueen kiriessä voittoon 2-1 (0-1).

Erikosta on, että PJK on tehnyt toiseksi vähiten maaleja sarjassa, mutta myös päästänyt TamU:n jälkeen kolmanneksi vähiten.

- PJK on fyysinen joukkue, joka toteuttaa kurinalaisesti omaa suoraviivaista pelitapaansa. Pääasiassa hyökkääminen tapahtuu neljän miehen voimin ja loput pysyy pallon alla, eli joukkue haluaa välttää vaaralliset pallonmenetykset epätasapainoisissa tilanteissa. Ja tämä on toiminut kohtuullisesti, josta osoituksena vähäinen määrä päästettyjä maaleja. Toki tämä pelitapa näkyy sitten myös hyökkäyspään tehoissa, päävalmentaja Kimmo Hörkkö pohtii tulevaa koitosta.

Pallo-Iirot taas on onnistunut tuloksellisesti hyvin: takana on kuudesta ottelusta kuusi voittoa maalisuhteen näyttäessä 23 tehtyä ja 3 päästettyä. Joukkueen pelaamisen taso on pysynyt hyvänä, mutta ottelujen sisälläkin on vielä heittelyä. Loukkaantumissumasta huolimatta Region's Cupin ottelu SJK Akatemiaa vastaan lupasi hyvää sarjakaudelle.

- Meidän pelissämme suurin kehityksen kohde on saada hitaissa hyökkäyksissä pelinhallinta nopeammin ja selkeämmin vastustajan kenttäpuoliskolle. Liian helposti vielä, kuten SJK-pelissäkin, hitaassa hyökkäykseenlähdössä pallon liikuttaminen leveyssuunnassa tapahtuu omalla kenttäpuoliskolla ja kun pallo saadaan ylemmäs, hyökkäys muuttuu heti suoraviivaisemmaksi. No, kuten sanoin TP-T pelin jälkeen, niin tietenkin se on järkevää ja hyökkäämme niin, jos se lähes aina tuottaa nopean tavan päästä maalintekotilanteeseen, mutta vastaisuuden varalta toivoisin välillä maltillisempiakin hyökkäyksenrakenteluita, Hörkkö nimesi kehittämisenkohteen.

PJK:n paras maalintekijä on Elias Harala, joka on tehnyt sarjassa kaksi maalia. Pallo-Iirojen ahnein on Juho Patola yhdeksällä maalilla sekä Niklas Kuusio kuudella täysosumalla.

 

Mikko Valtanen nauttii jalkapallosta

Pallo-Iirojen tärkeimpiä pelaajia on keskikentän pelinrakentaja-dynamo Mikko Valtanen. Vähemmän otsikoissa viihtyvä Valtanen on totuttu viime kausina näkemään hieman ylempänä ryhmityksessä. Useimmiten kymppipaikalla. Kuluvalla kaudella Valtanen on laskenut keskikentälle ja sitä kautta taitavalle pelaajalle on tullut enemmän palloa pelattavaksi.

- Olen kyllä tykännyt, kun tossa alempana pääsee osallistumaan enemmän peliin ja olen saanut suurempaa roolia pelinrakenteluvaiheessa. Ja pelitkin on vielä sujuneet ihan mallikkaasti, Valtanen kehaisi.

Epävirallisen tilastoinnin perusteella Mikko Valtanen on ollut usean Pallo-Iirojen maalin arkkitehtina kuluvalla kaudella. Useimmiten myös erikoistilanteet lähtevät joko Valtasen tai Niklas Kuusion jalasta. Vaatimaton pelimies onkin tunnettu kovaa lähtevästä laskevasta lehdestään. Kummasta sitten nautit enemmän - läpisyötöstä vai vaparimaalista?

- Nooh, vaparimaaleja tulee tehtyä sen verran harvemmin, että kyllähän se paremmalta tuntuu.

Myös Valtasella on näkemys mistä kohtaa peliä Pallo-Iirojen pitäisi vielä parantaa.

- Pelin taso ainakin vaihtelee liikaa otteluiden sisällä, yleensä ollaan saatu ratkaistua ottelut aika lyhyessä ajassa, minkä jälkeen loppua kohden on alettu löysäilemään ja menetetty se pelin kontrolli, Valtanen päättää.

 

Pallo-Iirojen sairastuvan saranat koetuksella

Ensimmäisillä kierroksilla terveellä kokoonpanolla pelaamaan päässyttä Iiroja on kohdannut huono onni loukkaantumisten suhteen. Ensin Miika Pertola ja Konsta Siivonen jäivät pidemmille sairaslomille. Heitä seurasi Severi Kankkunen ja viime sarjapelin jälkeen myös Mikko Valtanen. Harmittavasti juuri paluun kentälle tehneen Konsta Siivosen kohtalona oli Region's Cupin ottelussa joutui uudestaan sairastuvalle. Siivosen tilalle kentälle tullut Tuomo Ruotsalainen loukkasi myös samassa pelissä.

Näyttääkin siltä, että Pallo-Iirojen laajasta reservistä on nyt erityisen paljon hyötyä.

- SJK-pelissä tuli pari takaiskua. Sekä Konsta Siivonen että Tuomo Ruotsalainen loukkasivat. Kummankin kohdalla on pidemmästä huilista kysymys. Ja Severi Kankkunen on edelleen pois.

Myös Tampere-Satakunta Kolmosen maalipörssin johtaja Juho Patola joutui sairastumisen vuoksi sivuun SJK-pelistä, mutta on todennäköisimmin mukana lauantaina. Myös sivussa olleet Mikko Valtanen, Aleksi Toivonen, Roope Virtanen ja Miika Pertola ovat erittäin todennäköisesti pelikuntoisia. Puolustaja Joonas Ojanen palaa myös kokoonpanoon.

Ottelu alkaa klo 15 ja liveseurantaa luvassa totutusti Pallo-Iirojen liveseurantatililtä.