Tampere United ja Pallo-Iirot iskevät yhteen Pyynikillä

22.4.2016


Vasile Marchis.
Vasile Marchis.

Ennakkoon sarjan kärkijoukkueisiin lasketut Tampere United ja Pallo-Iirot kohtaavat lauantaina 23.4. kello 16 alkaen. Pallo-Iiroilla ja TamU:lla on yhteistä historiaa pelaajien kautta. Iiro-kasvateista Pasi Salmela, Jani Raukko ja raumalaistunut Vasile Marchis voittivat kaikki SM-kultaa sinipaitojen riveissä. Tampere United pelasi myös seurahistoriansa ensimmäisen ottelun juuri Pallo-Iiroja vastaan.

Tampere United aloitti sarjakautensa voitokkaasti kaatamalla PS-44:n vieraissa 0-1 lukemin. Harjoituskaudella TamU pelasi vaihtelevasti, mutta haastoi tosissaan Suomen Cupissa muun muassa Ykkösessä pelaavan FC TPS:n. Joukkue nousi viime kauden päätteeksi Kolmoseen ja vahvisti tuntuvasti rivejään kauden jälkeen. Pallo-Iiroille tuttu hankinta oli keltapaidoissa muutaman matsin pelannut Sasha Popovits.

Vuonna 1999 perustettu Tampere United voitti aikanaan kolme SM-kultaa, kunnes sopupelivyyhdin vuoksi seura suljettiin vuonna 2011 kilpailutoiminnasta. Yhdistyspohjainen Tampere United kuitenkin jatkoi toimintaansa ja seuran kannattajat ilmoittivat joukkueen mukaan Tampereen piirin harrastesarjaan. Vuonna 2012 silloin TamU-K (Tampere United kannattajat) nimeä kantanut joukkue ilmoittautui mukaan piirin alimpaan kilpasarjaan, Kutoseen.

Siitä lähtien joukkue on noussut nopeaa tahtia ylöspäin kohti Kolmosta. Ainoastaan edelliskaudella FC Rauma oli Äijänsuolla TamU:n nousemisen esteenä.

"TamU-aika oli parasta aikaa urallani"

Pallo-Iirojen 44-vuotias, edelleen yksi joukkueen kovakuntoisimmista pelaajista, Vasile Marchis pelasi Tampere Unitedissa kahteen otteeseen. Vuonna 2006 Marchis voitti SM-kultaa. Sinipaidoista Marchiksella on vain hyviä muistoja.

- Kolme vuotta TamU:ssa oli parasta aikaa minun urallani. Meillä oli hyvä joukkue, valmentaja ja fanit. Olen TamU:ssa ollessani pelannut Euroopan kentillä, nähnyt ja tavannut huippuseuroja ja -jalkapalloilijoita. Eikä sovi unohtaa SM-kultaa, fantastista aikaa, Marchis muistelee.

SM-kullasta nyt kymmenen vuotta myöhemmin Marchis pelaa kotikaupunkinsa joukkueessa, jonka paidan puki päälleen ensimmäisen kerran 16 vuotta sitten.

- Vähän outoa pelata TamU:a vastaan Kolmosessa, mutta on hienoa, että aidot fanit ovat jaksaneet pitää tämän seuran pystyssä. En tunne yhtään nykypelaajaa, ehkä katsomossa voi olla tuttuja vanhoista faneista.

Pallo-Iirot voitti kauden avausottelussa EuPa:n kotikentällä 4-0 lukemin. Peli oli kohtuullista, mutta paljon jäi vielä parannettavaa.

- Viime pelistä tärkeää oli vain 3 pistettä. Tyypillinen peli, toinen yrittää vain puolustaa ja toinen hyökätä. Olisi pitänyt tehdä enemmän maaleja. Ehkä lauantaina teemme, Vasile päättää.

TamU tulee olemaan haaste

Pallo-Iirojen päävalmentaja Kimmo Hörkkö joutui sairastumisen vuoksi olemaan sivussa avausottelussa, mutta on tarkkaan katsonut videot pelistä.

- EuPa-peli näytti ihan suhteellisen hyvältä silmääni. Jätkät lähti hyvällä intensiteetillä peliin heti ensimmäisestä minuutista lähtien ja aika nopeasti tuli selväksi, että meidän ensimmäinen maali on vain ajan kysymys. Tunnin kohdalla jalka nousi pois kaasulta ja suurin into paukutella lisämaaleja hälveni, mikä on ihan ymmärrettävää kun tilanne on 3-0 ja vastustaja yhä edelleen pitää omaa puolustusmuotoaan lähellä omaa maalia. Iso peukku kuitenkin jätkille siitäkin, että vaikka peli vaikutti selvältä jo aikaisessa vaiheessa, puolustusvelvoitteet hoidettiin kurinalaisesti alusta loppuun, Hörkkö kertaa.

Lauantain ottelu tulee olemaan täysin erilainen ja TamU asettaa Iiroille erilaisen haasteen.

- Tampere United on joukkue, joka tulevaa varmasti antamaan meille erilaisen haasteen kuin EuPa. Joukkueessa on monia hyviä, pari erinomaistakin yksilöä ja joukkueella on vahva oma peli-identiteetti, jota joukkue toteuttaa kiitettävällä tavalla. Olemme käyneet TamU:a läpi niin palaverissa kuin treenikentälläkin ja tulemme varmasti huomioimaan tiettyjä juttuja erityisen tarkasti. Fakta on kuitenkin jälleen se, että lopputuloksen tulee pitkälti määrittelemään se, miten me pystymme toteuttamaan omaa juttuamme, joten emme tule tekemään mitään taktisia muutoksia omassa pelitavassamme.

Ottelusta on tulossa varmasti erittäin hyvätunnelmainen sillä kotijoukkueen äänekkään kannattajaryhmän Sinikaartin lisäksi Raumalta on tulossa paikan päälle bussillinen kannattajia.

- Molempien joukkueiden pelityylit tietäen ottelusta on takuuvarmasti  tulossa vauhdikas, jota edesauttaa vielä Pyynikin kentän pieni koko ja kulunut tekonurmipinta. Odotettavissa on vauhtia ja meteliä myös katsomon puolella. Kotijoukkueella on tunnetusti äänekäs fanijoukkonsa ja Raumalta faniporukkaa on lähdössä täysi bussillinen, yksittäisten autokuntien lisäksi, joten erinomainen ottelutapahtuma on luvassa, Hörkkö iloitsee.

Pallo-Iirojen terveystilanne on hyvä. Jouni Tukiainen on palannut pelikuntoiseksi. Ainoastaan puolustaja Eetu Setänen on varmasti sivussa lauantaina. Muutaman pelaajan kohdalla leijuu vielä kysymysmerkkejä ja heidän pelikuntonsa ratkeaa päivän harjoitusten jälkeen.

- - -

Ottelusta tulossa liveseurantaa täältä. Tampere United tarjoaa ottelusta livestriimauksen täältä.