Historiaa tehdään syksyisin

27.10.2021

Kuva: Sami Kivistö
Kuva: Sami Kivistö

Lokakuun viimeisiä viedään. Marraskuu kolkuttaa jo ovella. Hengitys höyryää ja lämpötila lähentelee nollaa. Aurinko on jo laskenut ja syksyn kosteus imee viimeisetkin valon rippeet tummaan syliin.

Äijänsuon iltavalot tuovat valoa pimeään, katsomo on ääriään myöten täynnä, yleisömäärä 1278. Sinikeltaisia katsomossa ja kentällä. Jussi Aalto.

Tunnelma on odottava ja jännityksen voi tuntea jokaisella solulla. Ottelun panokset ovat äärimmäiset. Voittaja nousee sarjaporrasta ylemmäs ja häviäjä joutuu nuolemaan henkiset ja mahdolliset fyysisetkin haavat alemmalla sarjatasolla.

Kaksiosaisen otteluparin ensimmäinen osa pelattu ja pelattavaa riittää vielä nousukarsinnan toisessa osassa.

Kotiottelu. Voiko jalkapallo-ottelulla olla enää paremmat lähtökohdat?

Yllä oleva kuvaus on vuodelta 30.10.2003, kun Pallo-Iirot pelasi noususta Ykköseen GBK:ta vastaan. Ensimmäinen osaottelu Kokkolassa päättyi tasapeliin ja toisessa osassa kaikki oli vielä auki.

Tätä ottelua moni muistelee edelleen yhtenä parhaimmista ja mieleenpainuvimmista futiskokemuksista Äijänsuolla.

Tunnelma ja se jännitys, jota saa katsomossakin myötäelää on jotain sellaista, joka ei unohdu. Syksyn kylmä viimakaan ei tunnu missään, kun tietää pääsevänsä osaksi jotain mikä muistetaan pitkään. Tällaista herkkua on tarjolla melko harvoin. Panoksena ei ole Mestarien Liigan isokorvainen pytty, vaan jotain joka koskettaa paikallisella tasolla paljon enemmän.

Perjantaina 29.10.2021 klo 19.15 on Äijänsuolla tarjolla jälleen urheiluromantikoille paikallistason Halleyn komeetta, jota toivottavasti muistellaan vielä pitkään.

Jokainen ottelu on omanlaisensa ja edellisiin matseihin vertaaminen on tarpeetonta, vaikka miljöö on sama ja edellisestä syksyisestä kohokohdasta Jussi Aalto on edelleen mukana. Nyt on mahdollisuus päästä kokemaan jotain ainutlaatuista.

Pallo-Iirojen miesten edustusjoukkueen tie tähän matsiin ei ole ollut helppo ja urheiluromanttisesti matkaa voisi kuvata sanalla kasvutarina. Viimeiset neljä ottelua ovat olleet jo ratkaisevia ja joukkue on hienosti selvittänyt näitä ”ottelupalloja” matkan varrella.

Yleisö on kiitettävästi löytänyt katsomoon ja ollut mukana auttamassa joukkuetta. Nautitaan syksyn pimeydestä Äijänsuon iltavaloissa parhaassa seurassa.

Viimeinen ottelu, ratkaiseva ottelupallo. Tule mukaan. Kaikki on kutsuttu.