Kimmo Hörkkö jatkaa miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös tulevalla kaudella

15.9.2021

Kuva: Sami Kivistö
Kuva: Sami Kivistö

Molemmat osapuolet eli seura ja päävalmentaja Kimmo Hörkkö itse halusivat lunastaa sopimuksessa olleen option. Näin Hörkkö jatkaa aloittamaansa työtä edustusjoukkueen kanssa myös kaudella 2022.

Kimmo Hörkkö tuli Pallo-Iirojen miesten edustusjoukkueen päävalmentajaksi ensimmäistä kertaa kaudella 2016 kun Pallo-Iirot tippui Kolmoseen kauden 2015 päätteeksi. Tuolloin Hörkkö valmensi kaksi kautta Iiroja Kolmosessa ja joukkue taisteli molemmilla kausilla noususta Kakkoseen.

Kaudella 2020 päävalmentaja Scott Green palasi kotimaahansa kesken kauden ja Kimmo Hörkkö otti vastuulleen edustusjoukkueen. Päivätyönään Hörkkö toimi Pallo-Iirojen valmennuspäällikkönä, jonka lisäksi miehellä on ikäkausijoukkueita vastuullaan.

Kimmo Hörkkö jatkoi päävalmentajana kaudella 2021 ja optio käytettiin nyt molempien osapuolten toiveesta. Tullessaan päävalmentajaksi Hörkkö asetti kolme tärkeää asiaa miesten edustusjoukkueelle.

- Halusin tuoda edustusjoukkueeseen vahvasti seuran omaa pelitapaa, koska sitä on nyt tehty junnupuolella useampi vuosi ja pelaajat ovat siihen kasvaneet. Pelaajat jotka ovat siinä kasvaneet ja nyt on rahkeita nousta edustusjoukkueen ympäristöön, niin sisäänajo on huomattavasti helpompaa kun heillä on edustusjoukkueessa tuttu pelitapa.

- Toinen tärkeä asia oli, että halusimme tuoda selkeästi urheilullisuutta lisää joukkueeseen ja panostaa siihen myös valmennuksessa. Pelaajien täytyy pystyä harjoittelemaan kovalla tasolla ja riittävän määrän kertoja viikossa. Harjoittelumääriäkin lähdimme nostamaan viime vuodesta varsinkin nuoremmilla pelaajilla.

Arjen laatu ja tekeminen ei ole jäänyt miesten edustusjoukkueessa kliseeksi.

- Viimeinen selkeä toimenpide, jonka halusin tuoda oli kehittävä ympäristö tämän koko toiminnan ympärille. Eli olosuhteeet missä toimitaan, valmennuksen ja muiden toimijoiden laatu sekä määrä, jotta pystymme palvelemaan pelaajien tarpeita optimaalisesti. Kaikkea mahdollista mitä ikinä Kolmosen tason joukkueen resursseilla on mahdollista, Hörkkö lisää.

 

Kimmo Hörkkö on ollut tyytyväinen muutokseen ja peliesityksiin kentällä

Harjoituskausi ei ollut optimaalinen ottaen huomioon muutoksen jota päävalmentaja Kimmo Hörkkö ja valmennustiimi lähti toteuttamaan. Harjoituspelejä ei juurikaan pystytty pelaamaan, joten asioiden sisäistäminen ja käytännön toteutus jäi paljolti pelikauden puolelle.

- Kyllä mä ihan olen tyytyväinen. Aina voisi asiat tietenkin olla paremminkin, mutta aika tyytyväinen voi olla. Siinä mielessä toki harmi, että mennyt talvi oli rikkonainen koronan vuoksi eikä kaikkia suunnitelmia päässyt toteuttamaan. Tavallaan se näkyi siinä, että pelaaminen on kehittynyt vasta sarjakauden edetessä huomattavasti, mikä on tietenkin hyvä asia, mutta optimitilanteessa kehitystyötä pystyttäisiin tekemään harjoituskaudella enemmän.

- Tulevaisuudessa näitä samoja toimenpiteitä pyritään pitämään yllä ja joukkuetta pyritään entisestään kehittämään urheilullisempaan suuntaan. Haluamme sellaisia harjoituksia ja pelaajia, joilla pystymme näitä ominaisuuksia kehittämään ja meidän pelitapaa kentällä toteuttamaan, Hörkkö linjaa.

- Äärettömän mielelläni jatkan tätä työtä mikä on saatu hyvin aluilleen. Uskon, että tulevalla kaudella tulemme ottamaan steppejä tästä vielä eteenpäin. Pelaajat ovat hyvin kehittyneet tämän kauden aikana, mutta näen heissä vielä selkeää kehittymispotentiaalia kun pääsemme toteuttamaan tätä prosessia toivottavasti ilman mitään rajoituksia.

 

Haussa on valmentaja tulevalla kaudelle

Miesten edustusjoukkueen valmennustiimissä ja reservijoukkueen päävalmentajana toimiva Joel Grasso ei mitä todennäköisimmin pysty ensi kaudella olemaan osa edustusjoukkuetta muiden vastuiden vuoksi.

- Haen avukseni valmentajaa tulevalla kaudelle. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan Joel Grasso on ensi kaudella sidottuna ensi kaudella seurassamme muihin tehtäviin eikä pysty olemaan tässä arjessa enää mukana.

- Olemme nyt suhteellisen ajoissa tämän kanssa liikkeellä. Haemme valmentajaa, joka sopii tähän ympäristöön. Tämä on ympäristö, jossa halutaan tehdä töitä ja kehittyä päivä päivältä, joten valmentajan täytyy omalla tekemisellään olla sitä mahdollistamassa sekä myös itse kehittymässä. Se on tosi tärkeä asia valmentajassa. Tottakai kun tällaiseen rooliin tulee, niin jonkunlainen koulutustausta ja kokemus valmentamisesta pitää olla. Onko sitten minkätason koulutustausta valmentajalla niin yhtä tärkeää vähintään on valmentajan halu kehittyä, Kimmo Hörkkö painottaa.

- Rooli tulee varmasti olemaan monipuolinen. Siinä tulee olemaan tehtäviä niin kentällä harjoitusten johtamisessa, mutta myös ottelutasolla vastustajan analysointia ynnä muuta.

 

Kilpailupäällikkö Pasi Lehtonen on tyytyväinen edustusjoukkueen kehittymiseen ja näkee varaa vielä enempäänkin

Pasi Lehtoselle päävalmentaja Hörkön jatko oli selviö.

- Viime kaudella kun Kimmo tuli niin ajatus oli, että tämä olisi minimissään kahden vuoden pituinen prosessi. Sitä kautta prosessi on vielä kesken niin on luontevaa, että Kimmo jatkaa aloittamaansa työtä. Tavoitteena oli tällä kaudella ja tulevaisuudessa on jaa meidän omia nuoria enemmän sisään.

Samat teemat toistuvat myös Pasi Lehtosen ajatuksissa kun miesten edustusjoukkueen uutta pohjaa lähdettiin valamaan.

- Lähdimme muutamalla pääkohdalla tähän kauteen eli arjen laadun ja urheilullisuuden kehittäminen. Nyt edustuksen toiminta on tavoitteellista ja siellä on pelaajia joille jalkapallo on tärkeää ja arki on ammattimaista, vaikka ei olla ammattilaisia. Tästä hyvänä esimerkkinä, että aika moni pelaaja pystyy harjoittelemaan 2-3 kertaa viikossa myös aamulla ja 4 kertaa viikossa illalla. 

- Yksi iso asia oli vaatimustaso ja sen nostaminen. Siinä ollaan menty koko ajan eteenpäin ja pelaajille on päivä päivältä paremmin tiedossa mitä vaatii pelaaminen Kakkosessa tai Ykkösessä ja sitä kohti ollaan menossa. Joukkue tavoittelee syksyn aikana nousua Kakkoseen ja jos se ei tämän kauden aikana tapahdu niin se on tavoitteena myös ensi kaudella, Lehtonen linjaa.

- Tulevaisuudessa ajatusmaailma on, että meillä on vahva raumalainen runko, johon pyritään sitten saamaan täsmävahvistuksia ulkopuolelta. Jo ensi kaudella haluamme pelaajia tänne, jotka haluavat tulla kehittymään laadukkaaseen arkeen. Pallo-Iirot on varmasti tulevaisuudessakin monelle pelaajalle välietappi, johon tullaan hyvän arjen kautta pääsemään isommille kentille.

Edustusjoukkueen kausi on vielä kesken ja edessä on yläsarja. Nouseminenkin on omissa käsissä.

- Peli on mennyt tällä kaudella eteenpäin ja se on kehittynyt. Sen huomaa, että valmennuksella on ollut iso rooli siinä. Tulevaisuudessa on tavoitteena, että pelaajien kehittyminen näkyy vielä enemmän tuloksessa. Nyt nuoria pelaajia on paljon, joten on ihan luonnollista että se vie aikaa, kilpailupäällikkö Pasi Lehtonen päättää.