Naisten joukkueen tilannekatsaus valmentajan näkökulmasta

28.3.2021


Elon Kuvaus
Elon Kuvaus

Eletään maaliskuun loppua ja tunnelmat ovat hyvin kaksijakoiset. Pandemian vaikutukset näkyvät kaikkialla, niin myös jalkapallossa.

Olemme saaneet harjoitella koko ajan normaalisti, mutta toisaalta emme ole päässeet pelaamaan yhtään harjoituspeliä. Olemme halunneet osaltamme noudattaa kaupungin pandemiatyöryhmän suosituksia, ja siksikin pitäytyneet pelaamasta.

Toisaalta voidaan sanoa, että olemme harjoitelleet paremmin ja enemmän, kuin esimerkiksi viime kauteen valmistauduttaessa. Varsinkin fysiikkaharjoittelun määrää ja laatua olemme pystyneet nostamaan fysiikkavalmentajiemme avulla erittäinkin hyvälle tasolle. Se on varmasti asia, joka tulee näkymään esityksissä alkavan kauden edetessä.

Toinen puoli kolikosta on se, että harjoitusotteluissa saadaan tarvittava tuntuma ja tottumus pelitempoon, jota sarjassa vaaditaan. Ja toisaalta tietenkin olisi tärkeää päästä mittaamaan tasoa; missä mennään muihin verrattuna.

Kolme kuukautta olemme nyt harjoitelleet joukkueena. Sitoutuminen ja asennoituminen harjoitteluun on ollut pelaajilta, nyt jo totutusti, erittäin hyvää. Tämä on nyt kolmas vuosi "projektia", joka aloitettiin kakkosesta kaudella 2019. Eteenpäin siitä on menty isoin harppauksin. Harjoittelukulttuuri on kehittynyt paljon, ajatus kilpailullisuudesta on jo kaikille selvä. Mitään ei saa ilmaiseksi. Kentällä näkyy tekemisen meininki!

Osittain olemme harjoitelleet yhdessä B-tyttöjen kanssa, ja nyt ollaan enemmän eriytetty harjoittelua, lähinnä pelitapaharjoittelun mahdollistamiseksi. Tietyt B-tyttöjen pelaajat ovat myös naisten harjoituksissa mukana, ja näinhän sen pitääkin mennä. Mutta myös ne tulevat mahdolliset minuutit Naisten ykkösessä, on ansaittava ensin.

Pelaajatilanne on hyvä. Meillä on tällä hetkellä 16 sopimuspelaajaa, ja määrä saattaa vielä parilla ulkopuolelta tulevalla pelaajalla kasvaa. Maalivahtilanne aiheutti muutamia unettomia öitä, ennen kuin saimme sitten "lottovoiton", kun teimme sopimuksen kaksi vuotta Ilveksessä liigaa pelanneen Kiira Kaivolan kanssa. Lisäksi Noora Rajalan sopimus mahdollistaa ottelukohtaisen pelaamisen. B-tyttöjen maalivahti Julia Aarnio on menossa kehityksessä huimaa vauhtia eteenpäin. Saimme vielä mukaan, hieman ison kentän peleistä taukoa pitäneen, Joanna Pellin. Hänen kohdallaan ei ole kiire mihinkään, vaan katsotaan miten asiat etenevät harjoittelun myötä.

Meillä on hyvä yhdistelmä kokemusta ja nuoruutta joukkueessa. Kokeneemman kaartin Katri Juhola ja kapteeniksi valittu Jessica Kannosto pitävät omalla esimerkillään huolen siitä, että treeneissä vaatimustaso säilyy korkeana. He ovat myös tärkeässä roolissa siinä, että mukana olevat B-tytöt saavat hyvää esimerkkiä siitä, miten tällä tasolla jo tulee harjoitella. Nuorista pelaajista odotan isompaa läpimurtoa TU19- leiritykseenkin päässeeltä Jasmin Ylikrakalta, jalkapalloon täysillä satsaavalta Anni Hakasalolta ja viime kaudellakin jo paljon mukana olleelta Mira Pärssiseltä. Tässä oli vain muutama esimerkki, mutta vaihtoehtoja löytyy lisääkin ja se on hyvä asia.

Kuten alussa mainitsin, niin tunnelmat ovat kaksijakoiset. Mutta kuitenkin huomattavasti enemmän positiivisen puolella mennään. Siihen vaikuttaa paljon sekin, että vaikka on kovaa ja paljon treenattu, niin joukkueen henki ja yhtenäisyys on taas sitä, mitä sen kuuluukin olla. Ainakin tällä hetkellä tuntuu siltä, että tällä yhtenäisellä hengellä ja tekemisellä tullaan voittamaan tiukoissa paikoissa myös pisteitä. Ja pitää uskoa, ettei tämä pandemiatilannekaan ikuisesti jatku, kunhan rokotukset, kesä ja tehdyt rajoitukset alkavat kunnolla puremaan.

Kukaan ei vielä tiedä milloin, mutta kausi tulee alkamaan ennemmin tai myöhemmin, ja silloin päästään taas tekemään sitä, mitä kaikki haluammekin. Eli pelaamaan taas jalkapalloa kilpailullisesti.

 

Iiro Koivula

päävalmentaja

Pallo-Iirot Naiset & B-tytöt