Pallo-Iirot 2021: Päävalmentaja Kimmo Hörkön katsaus

3.3.2021

Kuva: Sami Kivistö
Kuva: Sami Kivistö

Missä menee miesten edustusjoukkue nyt? Miten korona-aikana joukkue on päässyt harjottelemaan? Mikä on joukkueen terveystilanne entä haetaanko joukkueeseen vielä vahvistuksia? Mitä testit ovat kertoneet? Mitä muutoksia päävalmentaja Hörkkö halusi edustusjoukkueeseen? Minkälainen on valmennustiimi? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa päävalmentaja Kimmo Hörkön tilannekatsaus.

Kimmo Hörkön tilannekatsaus on myös katsottavissa YouTube-kanavallamme tai Instagramissa IG TV:ssa.

Korona-ajan muutokset ovat leimanneet harjoittelua

Miesten edustusjoukkueen toimintaa, kuten koko yhteiskuntaa, on leimannut korona-aikaan liittyvät alueelliset rajoitukset. Jos joku on ollut varmaa niin jatkuvat muutokset.

- Suomifutiksen preseason on pitkä ja henkisesti sekä fyysisesti raskas. Tähän päälle vielä kun emme ole päässeet pelaamaan harjoitusotteluita tai edes harjoitusten sisällä pelaamaan niin toki se on ollut pelaajille kova koettelemus. Ovat kuitenkin kiitettävästi tehneet hommia, päävalmentaja Hörkkö kiittelee.

Valmennustiimi on ollut jatkuvassa valmiudessa muovata harjoittelua.

- Aloitimme harjoituskauden marraskuun viimeisellä viikolla. Meillä oli kattavat suunnitelmat kun lähdimme tähän kauteen, mutta jo marraskuussa rajoitusten kiristyessä teimme isolla kädellä muutoksia ohjelmaan.

- Harjoitusottelut jouduimme perumaan, sisätiloissa emme päässeet harjoittelemaan ja muun muassa voimaharjoittelun jätimme silloin pois. Marraskuussa rakensimme pohjia ja teimme paljon peruskestävyyteen liittyviä harjoitteita. Pallon kanssa teimme sitä mikä oli mahdollista rajoitusten puitteissa.

Tammikuussa Pallo-Iirojen tarkoituksena oli lisätä tehoja harjoittelussa ja alkaa tuomaan vahvasti pelitapaa arkiharjoitteluun.

- Rajoitukset ovat tuoneet isoja pelillisiä haasteita, mutta onneksi nyt saimme yhden Kakkosen Cupin pelin pelata tammikuussa Ilves 2:ta vastaan, joka näytti missä nyt suurinpiirtein mennään. Vaikea on tällä hetkellä arvioida missä menemme pelitavallisissa asioissa, vaikka olemme niitä olemme yrittäneet harjoituskentällä käydä läpi. Aktiivisen vastustajan puuttuessa arviointi on tietysti hankalaa.

- Helmikuussa oli tarkoitus nostaa entisestään tehoja. Rajoitusten ja myös kelien puolesta emme pystyneet kunnolla harjoittelemaan. Joten aika pitkälti helmikuu oli fyysistä harjoittelua kuten juoksuharjoittelua ja kentän ollessa kiinni teimme intensiivisen jakson paikallisella crossfit-salilla, josta iso kiitos Mikko Ojalalle. Hän laittoi pelaajat omille äärirajoilleen, Hörkkö lisää.

 

Oppilaitosten kanssa tehtävä yhteistyö on mahdollistanut aamuharjoittelun

Yksi kaivattu muutos on tapahtunut yhteistyön kautta. Pallo-Iirojen yläasteikäiset ja toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevat pystyvät osallistumaan seuran järjestämiin aamuharjoituksiin 2-3 kertaa viikossa muun harjoittelun ohessa.

- Se on ollut iso asia. Meilläkin edustusjoukkueen pelaajia harjoittelee siellä säännöllisesti 6-10 kappaletta. Se on iso lisä joukkueharjoituksiin, koska siellä pääsemme keskittymään asioihin joihin emme aina ehdi joukkueen kanssa toimiessa paneutua. Pystymme tekemään fyysisesti kehittäviä ja huoltavia harjoituksia, mutta myös paljon keskitymme pelaajan pelipaikkakohtaisiin harjoitteisiin.

Harjoituskaudella Pallo-Iirot on myös testannut pelaajia ahkerasti. Pähkinänkuoressa päävalmentaja Hörkkö tiivistää seuraavasti.

- Peruskestävyydessä ja nopeuskestävyydessä ollaan kehitytty. Olemme näissä aikataulussa. Nopeusominaisuuksia oli tarkoitus talvikaudella kehittää, mutta olemme joutuneet luopumaan voimaharjoittelusta niin siinä emme ole tavoitteita vielä saavuttaneet.

- Testitapahtumien lisäksi meillä on päivittäinen seurantatyökalu, jolla pystymme mittaamaan tapahtumien rasittavuutta pelaajilla. Tätä kautta pääsemme optimoimaan harjoittelua ja pelaajien suorituskykyä. Se on testaamismielessä vielä konkreettisempi asia meille, Hörkkö mainitsee.

 

Joukkueen terveystilanne on hyvä - haussa vielä mahdollisesti hyökkäyspään pelaaja

Miesten edustusjoukkueen kausi alkaa tällä tietoa 15.4. JyTy:ä vastaan Turussa. Pallo-Iirot pelaa ensimmäiset kolme ottelua vieraskentällä ja ensimmäinen kotiottelu on aseteltu perjantaina 7.5. Peimaria vastaan. Otteluohjelma lyödään lukkoon kuluvan viikon jälkeen. Pallo-Iirojen terveystilanne on melkoisen hyvä.

- Ainoastaan Topias Silvennoinen on kärsinyt pidempään jo viime kaudella tulleesta vammasta. Hän on joutunut olemaan jonkin verran pois ja tullut välillä taas kokeilemaan. Rinki on muuten täysin ehjä ja harjoituskykyinen.

- Kaksi pelaajaa (MuSa:sta Ykkösestä Iiroihin siirtynyt Arttu Virtanen ja Jami Halminen) ovat tällä hetkellä puolustusvoimien palveluksessa, joten he eivät ole päässeet täysipainoisesti harjoitteluun osallistumaan.

Pallo-Iiroilla on nyt 22 sopimuspelaajaa. Määrällisesti haussa saattaa olla vielä hyökkäyspään pelaaja joko hyökkääjä tai laituri. Harjoitusotteluiden uupuessa tarvetta on hankalaa arivoida. Myös viime kaudella välivuotta jalkapallosta viettävä keskikenttäpelaaja Konsta Siivonen on harjoitellut joukkueen mukana.

- Konsta on harjoitellut meidän kanssa ja hyvin todennäköisesti on myös pelikaudella mukana. Samaa vanhaa Konstaa on jo nähtävissä, mutta fysiikan kanssa on vielä töitä edessä.

 

Päävalmentaja halusi laajemman valmennustiimin

Kuluvalle kaudelle miesten edustusjoukkueen valmennustiimiin on haettu vahvistusta. Fysio Joona Ahonpää tuli mukaan viime kauden lopulla. Fysiikkavalmentaja Juuso Kuupakko, maalivahtivalmentaja Mika Hakanen ja valmentaja Joel Grasso toimivat Hörkön tukena valmennustiimissä.

Joukkueenjohtajana jatkaa Mikko Väänänen ja huoltajana Ali Akram. Lääkärinä taas Mika Virtala.

- Se oli yksi tärkeimmistä ja isoimmista muutoksista, jonka halusin täksi kaudeksi tuoda tähän arkeen. Laajemmalla toimijatiimillä pystymme tarjoamaan laadukkaamman ja yksilöllisemmän arjen pelaajille. Toki me toimijatkin saamme apua toisistamme.

Miten roolit valmennustiimissä sitten jakaantuvat?

- Joel Grasso on erittäin tärkeä linkki reservijoukkueen ja edustuksen välillä. Hän toimii reservijoukkueen päävalmentajana ja on myös mulla ekstrakäsinä harjoituskentällä tai kun suunnittelemme pelaamiseen liittyviä asioita.

- Viime kaudella edustusjoukkueella ei ollut maalivahtivalmentajaa, joten Mika Hakanen on siinä iso palanen, joka auttaa maalivahtien toimintaa. Fysio Joona Ahonpää vastaa meidän alku- ja loppuverryttelyistä sekä loukkaantuneiden pelaajien kuntouttavasta harjoittelusta. Juuso Kuupakko taas vastaa meidän fyysisestä oheisharjoittelusta. Hänellä piti olla iso rooli voimaharjoittelussa, mutta kuten todettua sen jäädessä pienempään osaan Kuupakko on vastannut kestävyysharjoitteista, jotka tehdään ilman palloa.

 

Harjoitusottelut on kaikki peruttu toistaiseksi

Pallo-Iirojen oli tarkoitus pelata maaliskuussa jokaisena viikonloppuna harjoitusotteluita. Näiden peruuntuessa joukkueella ei ole toistaiseksi sovittuna pelejä. Mikäli sarjakausi päästään huhtikuun puolessa välissä aloittamaan niin 1-2 kappaletta pelejä voidaan vielä sovitella huhtikuun alkuun.

- Nyt odotamme mikä tilanne on rajoitusten osalta maaliskuun lopussa, Hörkkö päättää.