Otto Schultz on Pallo-Iirojen kapteeni - päävalmentaja Greenin ajatuksia ennen kauden alkua

2.6.2020

Scott Green ja Otto Schultz (C)
Scott Green ja Otto Schultz (C)
Joukkueen uudet pelipaidat. Vieraspaita on sininen.
Joukkueen uudet pelipaidat. Vieraspaita on sininen.

22-vuotias Otto Schultz on valittu Pallo-Iirojen miesten edustusjoukkueen kapteeniksi. Viime kaudella joukkueeseen liittynyt FC TPS:n kasvatti otti heti johtavan roolin puolustuksessa.

Otto Schultz tulee kantamaan kapteenin nauhaa tulevalla kaudella. Päävalmentaja Scott Green näkee Schultzissa monia johtajan piirteitä.

- Ensinnäkin Otto tuli meille huippuseurasta. Mielestäni hänellä on jo itsessään johtajan ominaisuudet ja tahto tehdä asiat ammattimaisesti, jotka tulevat hänen kasvatuksestaan hyvässä jalkapalloseurassa.

- Otto johtaa esimerkillään ja hänen vaatimustasonsa harjoituskentällä on erittäin korkealla mikä tarttuu myös muihin pelaajiin. Toiseksi jos hän haluaa edetä urallaan seuraavalle tasolle, niin hänen pitää oppia käsittelemään ihmisiä. Nuorelle pelaajalle se on hyvä haaste, Green lisää.

Otto Schultz on kantanut kapteenin nauhaa ennenkin

90-vuotiaan seuran kapteenina toimiminen on suuri kunnia. Schultz ei kanna ensimmäistä kertaa nauhaa, mutta edustusjoukkuetasolla valinta on hänen uransa ensimmäinen.

- Iso kunnia mulle, että valittiin kapteeniksi. Olen FC TPS:ssa ollut juniorivuosina kapteenina, mutta edustusjoukkueeseen tullessani vastuu vähentyi. Se on yksi syy miksi haluan olla täällä. Täällä tarjotaan vastuuta ja haluan nyt näyttää, että olen myös sen arvoinen, Schultz kertoo.

- Tässä on nyt helppoa olla kun takana on hyvä jengi ja myös kokeneita pelaajia, jotka tietävät ja tuntevat tätä kulttuuria paremmin. 

Miesten edustusjoukkueessa on tapahtunut isoja muutoksia ja vaihtuvuutta viime kauden joukkueesta on tullut paljon. 

- Tottakai se on haastavaa lähteä uuteen kauteen kun runko on uusi. Toisaalta hienoa, että meillä on monta pelaajaa jotka haluaa edetä urallaan eteenpäin. Haluan tuoda sen esiin, että olemme nyt tässä ja pelaamme seuralle, Otto painottaa.

- Jokaisen pitää tehdä yhdessä tätä hommaa sillä sooloilemalla ei hyvää tulosta saavuteta. Kapteenina pyrin kentällä näyttämään esimerkillä ja kantamaan esimerkillisesti vastuuta. Siitä se ei jää kiinni etteikö joku haluaisi tai jaksaisi.

Schultzilla on selvä mielipide siitä mikä on joukkueen vahvuus tulevalla kaudella.

- Meillä on nuori joukkue ja veikkaisin, että nopeampi mitä viime kaudella. Uskon, että se on meidän vahvuus tulevalla kaudella.

Joukkueen yhteenhitsautuminen on avainasemassa

Pallo-Iirojen kuten kaikkien joukkeiden valmistautuminen kauteen on ollut poikkeuksellinen vallitsevan Korona-tilanteen vuoksi. Raumalaisten kohdalla joukkueen rakentuminen meni pitkäksi aikaa jäihin ja lähti uudelleen käyntiin tilanteen selvittyä.

Käytännössä joukkue pääsee kokonaisuudessaan yhdessä harjoittelemaan vasta sarjakauden jo alettua kun viimeisetkin pelaajat pääsevät pois karanteenista.

- Meidän tapa valmistautua kauteen oli aika epäsuomalainen. Lyhyellä preseasonilla oli tarkoitus lähteä, jotta saadaan henkisesti nälkäinen joukkue koko kauden ajaksi. Korona sekoitti tätä tietysti aika paljon. 

- En kuitenkaan tekisi kauden ensimmäisistä otteluista vielä liian suuria johtopäätöksiä enkä murehtisi vaikka alkuun heikompia tuloksia tulisikin. Uskon, että parannamme koko ajan sitä myötä kun joukkue hitsaantuu paremmin yhteen, Schultz pohtii.

Schultz on saanut monia uusia joukkuekavereita. Ketä hänen mielestä kannattajien kannattaisi seurata?

- Jos varsinkin viihdepuolen haluaa nostaa esiin, niin Nicolas Gomes Ramos on todella taitava pelaaja. Varsinkin tykkää tehdä taiteilijamaisia ratkaisuja. Muistuttaa paljon Juuso Aaltoa viime kaudesta. Olen varma, että hän tuo hyökkäyspelaamiseen monipuolisuutta.

"Meillä on energinen, laadukas ja taitava ryhmä kasassa."

Pallo-Iirojen miesten edustusjoukkue alkaa olla kasassa muutamaa palasta lukuunottamatta.

- Korona-virus on vaikuttanut kaikkiin koko jalkapallomaailmassa. Meidän osalta jäimme seuraamaan tilanteen kehittymistä ja kieltojen lieventyessä jatkoimme siitä mihin harjoituksissa jäimme helmi-maaliskuussa.

Joukkueessa on tapahtunut paljon muutoksia, mutta Green on tyytyväinen minkälainen joukkue on saatu jalkeille.

- Olen erittäin tyytyväinen joukkueeseen. Olemme olleet onnekkaitakin sen suhteen ketä olemme tämän tilanteen aikana saaneet joukkueeseemme täydentämään palapeliamme. Tarvitsemme vielä muutaman palasen, jotta rinkimme on myös riittävän leveä.

- Meillä on nuori ja nälkäinen joukkue, joka liikkuu hyvin. Olennaista on nyt miten nopeasti pääsemme kaikki samalle sivulle pelaamaan yhdessä joukkueena, Green lisää.

Joukkue ei ehdi hirveän paljon harjoittelemaan yhdessä niin, että kaikki pelaajat olisivat paikalla. 

- Se on varmasti samanlaista myös muilla seuroilla kun kausi alkaa kohtuullisen nopeasti eikä joukkue ehdi paljoa harjoitella yhdessä. Meidän pitää vain sopeutua, vaikka olemme ehkä aavistuksen muita perässä osan pelaajiemme oltua karanteenissa. 

- Toisaalta meillä on yli kymmenen sellaista pelaajaa, jotka pystyvät harjoittelemaan myös aamulla niin pystymme tekemään myös silloin töitä. Se on ero esimerkiksi viime kauden joukkueeseen. 

Miesten edustusjoukkue ei ole vielä lyönyt tavoitteita tulevalle kaudelle, mutta päävalmentajalla on oma ajatus tavoitteista.

- Ainoan tavoitteen, jonka asetan itselleni on saada joukkue hitsaantumaan yhteen mahdollisimman nopeasti. Sen näkee sitten kentällä. Se on kuitenkin nyt isoin tavoitteemme kun joukkueessa on tapahtunut paljon muutoksia. 

Entä mitä pelaajia päävalmentaja kehoittaa kannattajia seuraamaan?

- Tuo onkin vaikea kysymys, Green naurahtaa. 

- Tuore kapteenimme Otto Schultz tulee olemaan iso nimi jokaisena viikkona. Meillä on nyt hyökkääjiä joita meillä ei välttämättä ollut viime kaudella, Ramos on taitava ja mielenkiintoinen pelaaja, Stanley Bridgmanilla ja James Whitingilla on paljon energiaa, Kirill Radchenkon ja Schultzin toivon löytävän yhteistyön. 

- Olen nähnyt joukkueen harjoittelevan ja tiedän, että meillä on energinen, laadukas ja taitava ryhmä kasassa. Joukkue on nuori, mutta siinä on myös kokemusta vaikka Juho Torkkelin ja Aake Rapalan muodossa. Maalinälkää löytyy koko joukkueesta keskuspuolustuksesta, keskikentältä ja hyökkäyksestä  Nyt on kyse siitä miten saamme heidät pelaavan joukkueena. Odotan innoissani kauden alkua, Green päättää.

Pallo-Iirot pelaa tänään harjoitusottelun EuPa:n vieraana klo 19 alkaen.