Varustelahjoitus Nigeriaan ja Stanleyn mietteitä

9.1.2014Pallo-Iirojen viimekauden hyökkääjä Stanley Ukwuoma vieraili kotimaassaan loppuvuodesta ja vei mukanaan Pallo-Iirojen sekä Pyörä Nurmin lahjoittamia jalkapallovarusteita paikallisille futareille. Nämä lahjoitettiin nuorille 16-23 –vuotiaille pelaajille.

 Stanley palasi takaisin Suomeen ja pyysimme häntä kertomaan hieman paikallisista olosuhteista ja siitä että mitä vaaditaan että pelaaja Nigeriasta päätyy Eurooppaan pelaamaan.  Seuraavassa hän kertoo näistä asioista omin sanoin.

 

Kotimaassani on paljon nuoria, lahjakkaita, pelaajia jotka tekevät todella paljon töitä unelmansa eteen ja toivovat että jonain päivänä joku huomaa heidät ja heidän unelmansa jalkapalloilijana toteutuu.  Valitettavasti jalkapallomaailmassa se ei riitä vaan on myös olennaista ketä tunnet. Uskon että voit olla vaikka kuinka hyvä pelaaja tahansa, mutta jos sinulla ei ole ketään ketä esittelee sinua oikeille henkilöille niin on todella vaikeaa päästä uralla eteenpäin.

Suurinosa pelaajista joita haastattelin matkan aikana uskoivat itseensä ja uskoivat että he ovat tarpeeksi hyviä pelaajia, mutta ainut asia jota he toivoivat oli että he löytäisivät hyvän kontaktin jonka kautta pääsisi eteenpäin uralla.

Kotimaassani ei ole niin paljon pelaaja-agentteja kuin täällä Euroopassa ja sen takia monet  lahjakkaat afrikkalaispelaajat haluavat päästä Eurooppaan pelaamaan, täällä esiin pääseminen ja kontaktien luominen on helpompaa.

Jalkapallon pelaamis- ja harrastusolosuhteita ei voi verrata Euroopan ja Afrikan välillä.  Kotimaassani ei ole kunnon jalkapallokenttiä, ei kunnon olosuhteita eikä välineitä jalkapallon peluuseen, ei auttavia kontakteja eikä hyviä agentteja. Näiden lisäksi on myös muut maanosien väliset erot.

Matkani aikana kiersin katsomassa kymmentä eri joukkuetta ja kun näin näitä loistavia pelaajia mieleeni palasi ajat jolloin olin yksi heistä.  Toivon ja rukoilen että jonain päivänä Euroopasta tuleva pelaaja-agentti löytää heidät ja auttaa heitä kontaktiverkostojensa avulla ja he pääsevät Eurooppaan pelaamaan ja tulevat pelaajina vielä paremmiksi ja saavat toteuttaa unelmansa.

 

Kuvat ovat Stanleyn matkalta ottamia kuvia.