Ennakkopaketti Kakkosen läntiseen lohkoon

26.4.2012 klo 00:00


Pallo-Iirojen mediaosasto vakoili läpi Iirojen kauden vastustajat. Sekalaisesta seurakunnasta löytyy kaikkea vanhoista tutuista uusiin elämyksiin ja Unelmien poikamiehiin.

Lohkoennakko lähtee liikkeelle siitä, että Ykköseen haluava Pallo-Iirot taistelee lohkon voitosta. Viime kauden joukkueesta jäivät pois kokeneet kehäketut Sami Vahanto ja Saku Peltonen, jotka jatkavat reservijoukkueen haasteiden parissa. Janne Tahvanainen ja Juho Lehtovaara puolestaan muiden haasteiden parissa.

Porista tullut paluumuuttaja Juuso Aalto on ainut, mutta sitäkin laadukkaampi hankinta.

Pallo-Iirot sijoitettiin uudistuneen Kakkosen läntiseen lohkoon. Kolminkertaiseen sarjaan tuli viisi uutta tuttavuutta kaudesta 2011.
 

Kärkihaastajat:
 

FC Jazz, Pori

Porilaiset ovat koonneet paperilla vahvan joukkueen, jossa on kovissa liemissä karaistunutta kokemusta ja nuoruuden lahjakkuutta. Yhteenhitsautumisen ei pitäisi koitua FC Jazzin ongelmaksi, koska joukkueen runko on poimittu tuhkaan hautautuneen FC PoPan raunioilta. Usea pelaaja taisteli aikanaan Jazzin paidassa Veikkausliigassa ja on maistellut muun muassa raastavien putoamiskarsintojen karvaat liemet.

Porilaisten harjoituspelit ovat sujuneet erinomaisesti ja se kukisti Suomen Cupissa kovassa nosteessa olevan Ykkösen SJK:n jatkoajalla. Tulopuolella on sen verran kovia kaappauksia, että muutaman vuoden Kakkosessa kuluttanut Jazz haluaa nyt selkeästi ylöspäin.

Paprikapaidat kiinnittivät maalilleen Ykkösessä ja Veikkausliigassa pelanneen Oskari Forsmanin. PoPan taivaansinisen tuttuun punaiseen vaihtavat mm. Kakkosen tasolle kivikovat ja kokeneet pelimiehet Teemu Vihtilä, Juha Luoma ja Samu-Petteri Mäkelä. Merkittävimmät lähtijät ovat henkilökohtaisista syistä kotimaahansa palaava hyökkääjä Mamadou Konate ja päävalmentajaksi siirtynyt Matti Santahuhta.

Nuorta osastoa edustaa Pallo-Iiroissakin pelannut viime vuoden piirin Vuoden poikapelaaja Toni Tuuri.
 

Tulleet pelaajat (suluissa mainittu entinen seura ja sarjataso, jos se on muu kuin Kakkonen): Teemu Vihtilä (FC PoPa), Juha Luoma (FC PoPa), Antti-Pekka Pihlainen (FC PoPa), Samu-Petteri Mäkelä (FC PoPa), Oskari Forsman (FC KooTeePee, I-div.), Toni Junnila (FC PoPa), Toni Tuuri (FC PoPa), Janne Järnstedt (FC PoPa), Ville-Valtteri Tuumi (FC PoPa).

Lähteneet pelaajat (suluissa mainittu seura johon siirtyi ja sarjataso, jos se on jokin muu kuin Kakkonen): Rami Ahonen, Jari Lamminen, Miika Pertola (P-Iirot/reservi, IV-div.), Jussi Rantala (MuSa, III-div.), Jyri Nieminen (BK-46), Matti Santahuhta (siirtyi päävalmentaksi), Joni Pelkonen (MaPS, III-div.), Mamadou Konate (sopimus purettiin).

Ottelut Iiroja vastaan: Ke 16.5 kello 18.30 FC Jazz - P-Iirot, Ti 3.7 kello 18.30 P-Iirot - FC Jazz, La 1.9 kello 15.00 FC Jazz - P-Iirot.

Ilves, Tampere

Tampereella ollaan jo muutaman vuoden toitotettu noususta korkeammalle Suomen futiskartalla. Tampere Unitedin poistuttua liigakartalta, Ilves on nyt tamperelaisen futiksen lippulaiva. Jo ennestään vahvaan joukkueeseen tehtiin täksi kaudeksi kovan luokan kiinnityksiä. Ehkä nimekkäin niistä on mittavan uran ulkomailla muun muassa sveitsiläisessä Young Boysissa ja Englannin Valioliigan Fulhamissa tehnyt ex-maajoukkueluuta Toni Kallio.

Kallio pelasi viime kauden Veikkauliigan Interissä. Myös muutamalla muulla tuoreella Ilves-hankinnalla on liigastatus. Heitä ovat Hakasta tullut Jaakko Juuti, Haka-taustaiset Jari Nikkilä ja tuhoisaa jälkeä viime kauden lopulla LoPassa tehnyt kärki Kalle Multanen sekä IFK Mariehamnin maalia lippalakki päässä vartioinut Gustav Långbacka.

Jo aiemmin joukkueesta löytyi aina vaarallinen taiteilijasielu Miki Sipiläinen, VPS:stä ja Örebrosta muistettava Henri Scheweleff, viime kauden lopulla kiinnitetty kokenut Jari Niemi ja loukkaantumisista kärsinyt maaliruisku Matti Jokinen.

Nimilista on kunnioitettava, mutta Ilveksen ongelmat ovat olleet joukkuepelissä. Liian usein otteluiden on luotettu ratkeavan yksilösuorituksiin. Nämä otteet maksoivat päävalmentaja Valeri Popovitshin työpaikan. Hänen tilallaan yhteenhitsautumista johtavat nyt Mika Malinen, Topi Priha ja uransa TamUn kaatumiseen päättänyt ex-huippuveskari Mikko Kaven.

Toistaiseksi töitä riittää vielä, sillä Ilveksen harjoitusottelut eivät tuloksellisesti ole olleet riemumarssia. Läntisen lohkon joukkueista Ilves on jäänyt tasapeleihin Härmän ja Jämsänkosken Ilveksen kanssa. Jazzille tupsukorvat hävisivät. Vain paikalliskilpailija TPV on kaatunut kahdesti. Materiaali on kuitenkin niin kova ja kokenut, että kärkipäästä Ilves löytyy kauden vanhetessa.
 

Tulleet pelaajat: Lassi Niemi (TPV B-jun.), Mikko Kruuti (Ilves-Kissat, III-div.), Samu Pirinen (JIPPO, I-div.), Toni Kallio (FC Inter, VL), Gustav Långbacka (IFK Mariehamn, VL), Jari Nikkilä (TPV), Kalle Multanen (Haka, VL. Oli lainalla FC PoPa:ssa (I-div.) ja LoPa:ssa (II-div.) kaudella 2011.), Jesse-Juho Kuusisto (FC Hämeenlinna, I-div. Oli myös lainalla Ilves-Kissoissa kaudella 2011), Jaakko Juuti (Haka, VL).

Lähteneet pelaajat: Ville Pajula (FC Kiffen), Jussi Mäkelä (Ilves-Kissat, III-div.), Eetu Sassila (Reipas).

Ottelut Iiroja vastaan: To 31.5 kello 18.30 Ilves - P-Iirot, Pe 20.7 kello 18.30 P-Iirot - Ilves, Pe 21.9 kello 18.30 Ilves - P-Iirot.


Keskikastiin:
 

FC Kiisto, Vaasa

Toinen lohkon vaasalaisjoukkueista sijoittui viime kaudella C-lohkon tasaiseen keskikastiin. Viime kaudesta merkittävin muutos joukkueeseen tapahtui siirtomarkkinoilla maalinsuulla, kun Juuso Kevari lähti Veikkausliigan VPS:ään ja tilalle haalittiin Teemu Parpala GBK:sta.

Lohkon molemmista vaasalaisjoukkueista leijuu ilmassa isokokoinen ja taisteleva kuva, joten ainakin vierasmatkoista Vaasaan voi ennakoida Pallo-Iiroille vaikeita. Kiiston erikoisuus viime kaudella oli tasapelien määrä, joita joukkue pelasi 26 ottelussa vain kaksi. Peli ailahteli siis paljon voitoista tappioihin.

Samanlaista ailahtelua on ollut havaittavissa myös harjoituskaudella. Kiisto on voittanut kahdesti Ykkösestä pudonneen ja ex-liigamaalikuningas Henri Myntillä vahvistuneen KPV:n, mutta hävinnyt paikalliskilpailija IFK:lle ja Kolmosen Lapuan Virkiälle. Keltapaidat raapivat kuitenkin ainakin keskikastin sijoitukseen oikeuttavan määrän pisteitä.
 

Tullet pelaajat: Radek Arceusz (VIFK), Veli-Pekka Kaikkonen (PS Kemi), Teemu Parpala (GBK), Mathias Kronholm (JBK).

Lähteneet pelaajat: Juuso Kevari (VPS, VL).

Ottelut Iiroja vastaan: Ma 21.5 kello 18.30 P-Iirot - FC Kiisto, La 7.7 kello 17.00 FC Kiisto - P-Iirot, Su 9.9 kello 18.30 P-Iirot - FC Kiisto.

Vaasan IFK (VIFK)

Ex-lligavalmentaja Tomi Kärkkäinen vie IFK:ta kohti lohkon kärkisijoja. Viime kausi Kakkosen C-lohkossa alkoi vaikeasti ja IFK kamppaili puolet kaudesta jopa putoamista vastaan. Kovavireinen syksy nosti joukkueen kuitenkin jopa paikallisvastustaja Kiiston yläpuolelle viidenneksi.

Kärkkäisen ja IFK:n kauden tähänastinen kohokohta on ollut varmasti hieno 2-1-voitto liigaseura VPS:stä. Entiselle VPS-valmentaja Kärkkäiselle voitto lienee ollut erityisen maukas. Tulos on joka tapauksessa erittäin kova näyttö IFK:n vaarallisuudesta ja siitä, ettei sitä sovi unohtaa läntisen lohkon kärkipään palikoita järjestellessä.

Kärkkäisen joukkueena IFK on varmasti kovaluinen ja taisteleva. Kuten Kiistonkin kohdalla, varsinkin vierasotteluista sinipaitoja vastaan voi odottaa hankalia. VPS-yhteistyö tuonee kauden aikana mielenkiintoisia lainapelaajia IFK:n paitaan.

Pelaajarintamalla mielenkiintoinen nimi on Umeåsta Ruotsista IFK:hon kotiutunut entinen Jaron liigakärki Björn-Erik Sundqvist. Kovimpiin lähtijöihin lukeutuu Jarossa nuorena liigadebyyttinsä tehnyt lahjakas Daniel Fellman, joka suuntasi Turkuun.
 

Tulleet pelaajat: Rikard Lindroos, Björn-Erik Sundqvist (Umeå FC, Ruotsi).

Lähteneet pelaajat: Mustafa Maki (VPS, VL lainasopimus päättyi), Radek Arceusz (FC Kiisto), Johnny Glasberg (PIF, III-div.), Jan Ahlvik, Daniel Fellman (ÅIFK), Dominik Plaza.

Ottelut Iiroja vastaan: La 9.6 kello 17.00 VIFK - P-Iirot, Pe 27.7 kello 18.30 P-Iirot - VIFK, 30.9 kello 15.00 VIFK - P-Iirot.

Tampereen Palloveikot (TPV)

Ykkösestä edellisvuonna tippunut TPV halajaa varmasti ylöspäin, mutta kuten viime kausi osoitti, Ykkösen vuosistaan tuntuvasti heikentyneen joukkueen kohtaloksi näyttää jäävän turtua Kakkosen kestikastin joukkueeksi.

Täksikin kaudeksi joukkueen rakennus vie Paltsareita kohti harmautta. Joukkueen jättivät paikalliskilpailija Ilvekseen siirtynyt profiilipakki Jari Nikkilä ja lahjakas Viron pääsarjaan suunnannut keskikenttäpeluri Sergei Korsunov. Tilalle tuli lähinnä Kolmosen pelaajia höystettynä paluumuuttaja Jarno Eräsellä ja TV:stä tuttuna Unelmien poikamiehenä tunnetulla maalivahti Antti Peltosella.

TPV:n kohtalona oli upota viime kaudella alempaan keskikastiin. Putoamiskamppailusta sen piti poissa lohkon tippujien surkeus. TPV teki ihan mukavasti maaleja, mutta kärkijoukkueisiin nähdä se päästi niitä aivan liikaa - 49 nyyttiä 26 ottelussa. Sieltä löytyy parannettava alue. TPV on hävinnyt harjoituskaudella kahdesti Ilvekselle, mikä osoittaa, että ero lohkon kärkijoukkueisiin on olemassa. Iirot pääsee testaamaan TPV:n heti kauden avausottelussa Äijänsuolla.
 

Tulleet pelaajat: Jarno Eränen (FC Hämeenlinna, I-div.), Risto Vihinen (NoPS, III-div.), Mika Lindroos (Ilves-Kissat III-div.), Joona Valkama (TPV/2, III-div.), Pekka Äijälä (TPV/2, III-div.), Juha Jokinen (Ilves-Kissat), Kimmo Lahti (NoPS, III-div.), Joni Ikäläinen (NoPS, III-div.), Antti Peltonen (Ryhti, IV-div.).

Lähteneet pelaajat: Jari Nikkilä (Ilves), Sergei Korsunov (Sillamäe Kalev, Viro), Samuli Kaasalainen (Härmä).

Ottelut Iiroja vastaan: Su 29.4 kello 18.30 P-Iirot - TPV, Ke 20.6 kello 18.30 TPV - P-Iirot, Su 12.8 kello 18.30 P-Iirot - TPV.


Kysymysmerkki:


Närpes Kraft, Närpiö

Viime kausi Kakkosen B-lohkossa oli närpiöläisiltä upea. Loppusijoitukseksi muodostui neljäs. Tomaattipitäjän porukka on tunnettu kovana kotijoukkueena, jota se myös viime kaudella oli. Kraftin kovuuden saivat kokea niin Ilves kuin Pallo-Iirotkin, jotka molemmat saivat pahasti selkäänsä kiihkeän närpiöläisyleisön edessä.

Viime kaudesta mieleen jäi myöskin Kraftin vierailu Äijänsuolla. Loukkaantumisista kärsinyt kotijoukkue taisteli itsensä hyvin lähelle voittoa, mutta Kraft iski loppuhetkillä kovan kolauksen Iirojen lopulta kariutuneille nousuhaaveille. Harjoituskaudella Iirot otti maukkaan revanssin ja hallitsi Kraftista todella vakuuttavan voiton ennen pääsiäistä.

Krafilla on perinteisesti ollut vahvistuksia Itä-Euroopasta, mutta tällä kaudella aukesi ilmatie Coloradoon Yhdysvaltoihin, josta saapui Steven Emory. Vielä ennen kauden alkua saattaa saapua muitakin vahvistuksia. Jos Kraft on kaudella yhtä heikko kuin Äijänsuolla huhtikuussa, on se lähempänä putoamistaistoa kuin kärkipäätä. Richard Dormanin lähtö SJK:hon tuntuu puolustuspäässä, mutta paikkaajaksi liittyi viime kaudella VPS:ssä pelannut luotettava Jens Nygård.

Kotilinnakkeensa turvin Närpiö saattaa kuitenkin jälleen yllättää. Lisäksi VPS.stä saattaa tulla kauden aikana vierailevia vahvistuksia, kuten Mustafa Maki viime kaudella. Närpes-kasvatti Kim Böling ei ole Vaasassa nokkimisjärjestyksessä ykkösenä, joten maalinälkäinen kärki saattaa hakea tutusta seurasta pelituntumaa kauden aikana. Maalivahtiosastolla peliajasta kilpailevat rankkarispesialisti Vladan Zlatkovic ja nuori VPS-laina Karl-Filip Eriksson.
 

Tulleet pelaajat: Karl-Filip Eriksson (VPS, VL lainalla kauden 2012), Jens Nygård (VPS, VL) , Steven Emory (Colorado Rapids, USA), Jacob Åbonde (Kraft/2, IV-div.), Tony Malm (Kraft/2, IV-div.), Petter Rausk (Kraft/2, IV-div.), Jacob Lund (Kraft/2, IV-div.).

Lähteneet pelaajat: Richard Dorman (SJK, I-div.), Mathias Salo (Kraft/2, IV-div.), Karl-Filip Eriksson (VPS, VL), Edis Elkaz (Kraft/2, IV-div.), Kalle Simons (Kraft/2, IV-div.), Joakim Grannas (Sporting Kristina), Kevin Linton.

Ottelut Iiroja vastaan: La 12.5 kello 17.00 P-Iirot - Närpes Kraft, La 30.6 kello 17.00 Närpes Kraft - P-Iirot, Su 26.8 kello 18.30 P-Iirot - Närpes Kraft.

Putoamistaistossa:
 

Härmä, Hämeenlinna

Hämeenlinnalaiset jäivät viime kaudella Tampere/Satakunnan Kolmosessa kakkoseksi NoPS:n taakse, mutta pääsivät silti takaportin kautta Kakkoseen porilaisen PoPan poisjäännin takia. Härmä lienee lohkon viidestä Iiroille uudesta tuttavuudesta tutuin, sillä se pelasi viime kaudella Kolmosessa kaksi kertaa lopulta Neloseen tippunutta IIrojen reservijoukkuetta vastaan.

NoPS:aa ei nousu kiinnostanut, mutta Härmä otti haasteen vastaan. Kausi on seuralle ensimmäinen Kakkosessa. Viime kauden joukkue huutaa vahvistuksia, mutta Härmä on jo onnistunut muutaman mielenkiintoisen sellaisen kiinnittämään. Joukkueen liideriksi saapui pitkäaikainen FC Hämeenlinnan sotaratsu Jussi Heikkinen.

Hyökkäykseen Härmä kiinnitti rymistelemään raumalaisillekin tutun Aleksi Latvasen. Latvanen muodostaa viime kaudella Kolmosessa suvereenisti 25 maalia nakuttaneen Anssi Laineen kanssa kiistatta hämeenlinnalaisten syömähampaan ja vaarallisimman osa-alueen.

Härmä saa kenties kauden aikana muitakin apuja Ykkösen isoveljeltään ja ne tulevat tarpeeseen. Joukkueen materiaali on mainittujen tukipilarien takana niin heikko, että putoamiskamppailu on vääjäämättä edessä.
 

Tulleet pelaajat: Samuli Kaasalainen (TPV), Jani Räsänen (TP-49, IV-div.), Timo Lekkermäki (FC Kuusysi), Jussi Heikkinen (FC Hämeenlinna, I-div.), Aleksi Latvanen (FC Hämeenlinna, I-div.), Tuomas Mäkinen (HaPK, III-div.), Jussi-Pekka Sorri (PS-44, III-div.).

Lähteneet pelaajat: -

Ottelut Iiroja vastaan: Su 27.5 kello 18.30 P-Iirot - Härmä, Ke 11.7 kello 18.30 Härmä - P-Iirot, La 15.9 kello 15.00 P-Iirot - Härmä

Jämsänkosken Ilves

Jämsänkoskelaisten kuuluisi kauden 2011 pelillisten ansioiden perusteella aloittaa kausi nelosdivisioonasta, mutta toisin kävi. JIlves saikin Vihtavuoren Pamauksen sarjapaikan Kakkosesta. Vaikka ViPasta pelaajia Ilveksen rinkiin siirtyikin, haasteet joukkueen kasaamisessa ovat valtavat. On selvää, että Kolmosestakin tippunut joukkue ei tarvitse yhtä eikä kahta, vaan monta pelimiestä Kakkosen tasolle.

Treenikauden loppusuoralla Ilves haki lupauksia herättäneen tasapelin lohkon vahvemmasta Ilveksestä. Toisaalta se lensi Suomen Cupista kuoroon 0-5-murskatappiolla saman sarjatason PK-37:lle. Joukkueenrakennus pääsi alkamaan joka tapauksessa myöhään ja JIlveksellä on edessä massiivinen haaste pitää sarjapaikkansa.

Vaikka ViPasta siirtyneillä pelaajilla onkin jo kokemusta Kakkosen haasteista, säilytti Pamauskin sarjapaikkansa C-lohkossa niukasti ja kotipelien siivittämänä. Tulopuolella on paljon nimiä, mutta lähinnä tusinatavaraa. On erittäin todennäköistä, että JIlves pelaa ensi kaudella samalla sarjatasolla, jolta se jo kerran tippui. Jopa uhkakuva lohkon heittopussista on mahdollinen.

P-Iirot pääsee mittaamaan Ilveksen tason heti toisessa ottelussaan. Lohkon alkukierroksella yllätysmomentti on suurimmillaan, joten Iiroilla ei ole varaa lähteä Jämsänkoskelle takki auki.
 

Tulleet pelaajat: Vesa-Matti Alhonen (ViPa), Jarmo Häkkinen (ViPa), Tommi Temonen (ViPa), Juha Veijonen (ViPa), Jari-Pekka Thil (ViPa), Kimmo Liikanen (ViPa), Antti-Jussi Karnio (ViPa), Toni Liimatainen (ViPa), Hannu Pernu (ViPa), Teemu Vaarakallio (ViPa), Arttu Ojala (ViPa), Juha-Matti Häkkinen (ViPa), Matti Luukko (ViPa), Aki Katajamäki (ViPa), Teemu Toukonen (FC Kuusysi), Jussi Lahtinen (Ilves-Kissat), Miika Juven (FC JJK A-jun.), Miikka Lahtinen (FC JJK A-jun.), Joona Sinisalo (Warkaus JK), Joonas Laaksonen (FC Vaajakoski), Arash Muridiiyazd (FC Vaajakoski), Niko Leppänen (FC Vaajakoski), Janne Kosunen (KaPa-51, III-div.), Markus Rautiainen (PetPet, III-div.).

Lähteneet pelaajat: -

Ottelut Iiroja vastaan: Ke 9.5 kello 18.30 JIlves - P-Iirot, Ma 25.6 kello 18.30 P-Iirot - JIlves, La 18.8 kello 17.00 JIlves - P-Iirot.

Sporting Kristina, Kristiinankaupunki

Sporting kukisti nousukarsinnoissa Nokian Palloseuran ja raivasi tiensä Kakkoseen. Joukkue on raumalaisille varmasti ainakin ensimmäisessä ottelussa iso kysymysmerkki. Ainut tuttu asia Sportingissa on Raumallakin rymistellyt Joao Gaetti, joka on viime kausilla pelaillut Porissa.

Nousijajoukkueen puolustuksessa kokemusta Kakkosesta on ainakin Miroslav Rajkovicilla, joka on pelannut aikaisemmin Närpes Kraftin paidassa. Kaksimetrinen argentiinalaismaalivahti Gaston Brambatti on mielenkiintoinen hankinta maalinsuulle. Hän on aikaisemmin pelannut Kreikassa. Siirtomarkkinoiden toinen hankinta tuli Närpiöstä, kun Joakim Grannas vaihtoi Sportingin punapaitaan.

Vierailusta Kristiinankaupunkiin voi tulla Pallo-Iiroille eksoottinen, eikä niin fyysisesti mukava reissu, kun taisteleva nousija tullessa päälle taistelemaan säilymisestä. Siitä Sporting nimittäin tulee pelaamaan.

Toivottavasti kauden päättävässä kotiottelussa kristiinankaupunkilaisia vastaan juhlitaan nousua.

Tulleet pelaajat: Gaston Brambatti, Joakim Grannas (Kraft).

Lähteneet pelaajat: -

Ottelut Iiroja vastaan: La 16.6 kello 17.00 P-Iirot - Sporting Kristina, La 4.8 kello 17.00 Sporting Kristina - P-Iirot, La 6.10 kello P-Iirot - Sporting.