P-Iirot - MIFK tiistaina 27.4. klo 17.30 Äijänsuolla

26.4.2010


Yksi Pallo-Iirojen juhlavuoden ehdottomia huippuhetkiä on tiistaina käsillä kun Veikkausliigajoukkue MIFK saapuu Äijänsuolle Suomen cupin neljännen kierroksen otteluun. Seuraavassa taustoja ja otteluennakko tiistain kohtaamiseen.

Suomen Cup ja Pallo-Iirot

Cup on jalkapalloilun kilpailuista perinteisin ja Englannin FA cup on vanhin edelleen pelattava kilpailu – ensimmäinen mestari FA cupissa ratkaistiin jo vuonna 1872. Miesten Suomen Cupia on pelattu kaudesta 1955 lähtien. Vahvasti Valkeakoskella vaikuttanut silloinen SPL:n puheenjohtaja Juuso Walden toi cupin Suomeen englantilaisen mallin mukaan. Suomen Cupin menestynein seurajoukkue on FC Haka Valkeakoskelta (aikaisemmin Valkeakosken Haka). Cupin mestaruus on matkannut Valkeakoskelle kaksitoista kertaa. Kaikkiaan Suomen Cupin mestaruutta on päässyt juhlimaan 19 eri seuraa. Viimeisimpänä joukkoon liittyivät kauden 2007 mestari Tampere United ja kaudella 2009 cupin nimiinsä vienyt FC Inter.

Pallo-Iirojen menestys Suomen Cupissa antaa vielä odottaa itseään. Cup-juna on raumalaisten osalta usein pysähtynyt jo matkan alkuvaiheilla, usein tosin korkeammalla sarjatasolla olleelle joukkueelle. Pallo-Iirojen paras saavutus Suomen Cupissa on selviytyminen neljännesvälieriin (16 joukkuetta), tähän on kyetty kahdesti, vuosina 1992 ja 1997. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana P-Iirot on kohdannut Veikkausliigajoukkueen neljä kertaa. Saldona on yhtä monta tappiota, tehtyjä maaleja pyöreä 0 ja päästettyjä maaleja 14.

Neljännellä ottelukierroksella Cupissa on mukana vielä 64 seuraa (neljä Veikkausliigaseuraa, jotka osallistuvat tällä kaudella Euro-cupeihin, tulevat mukaan vasta viidennellä kierroksella). Viidennen kierroksen ottelut pelataan 12.-13.toukokuuta. Finaali pelataan 25. syyskuuta Helsingissä Töölön jalkapallostadionilla.

Pallo-Iirot ja IFK Marienhamn

Aurinkoinen kevättorstai, toukokuun 20. päivä vuonna 2004. Pallo-Iirot ja IFK Mariehamn, molemmat nousseet kauden 2003 päätteeksi Kakkosesta Ykköseen ja aloittanut Ykkösen kautensa vahvasti, kaksi voittoa kahdesta
ensimmäisestä ottelusta. Sarjatulokkaat ja lohkon kärkijoukkueet vastakkain Äijänsuon stadionilla, jossa reilut 500 katsojaa jännittävät raumalaisten puolesta ja yrittävät kannustuksellaan upottaa saarelaispojat suohon. Vajaat puolituntia ottelu etenee tasaisin merkein 0-0 lukemissa, sitten IFK tekee kaksi maalia lyhyen ajan sisään ja ottelu on taputeltu. Pekka Lyyskin johtama joukko voittaa ottelun 3-0, jatkaa vahvasti aina sarjan päätöskierrokselle asti, voittaen elokuussa kotikentällään Iirot 5-1 ja nousee kauden päätteeksi Veikkausliigaan.

Pallo-Iirot säilyi vielä kauden 2004 Ykkösessä, mutta seuraavalla kaudella noutaja tuli ja lähtö Kakkoseen oli tosi.

IFK Mariehamn aloittaa vuonna 2010 kuudennen perättäisen kautensa Veikkausliigassa. Jotkut taivaanrannanmaalarit saattavat ajatella, että mitä jos Iirot olisi voittanut tuon toukokuisen kohtaamisen… Tosiasia on kuitenkin, että ahvenanmaalaisten joukkue oli jo tuolloin erittäin kovatasoinen ryhmä. Joukkueessa pelasivat mm. Jani Lyyski ja Tommy Wirtanen, jotka pelaavat tällä hetkellä Ruotsin pääsarjassa, Allsvenskanissa.

Tämän päivän kohtaamisessa miehistö on kuitenkin muuttunut lähes täysin noista vuosista. Maarianhaminan joukkuetta valmentaa edelleen pienen saaren suuri mies Pekka Lyyski, pelaajista ei kukaan ollut tuolloin vihreävalkoisissa nutuissa. Iirojen väreissä pelasivat Saku Peltonen, Kimmo Hörkkö, Juho Torkkeli sekä tämän hetken Iiro-koutsi Pasi Lehtonen.

Lehtonen odottaa huomista kamppailua innolla, koska usein ei liigajoukkueita Raumalla nähdä. Iirojen valmentaja oli katsomassa IFK:n kauden avausta Turussa, joten saarelaisten pelaajaryhmä ja heidän metkunsa eivät ole täysin tuntemattomia kotijoukkueelle. IFK Mariehamn kohtasi sunnuntaina Vaasan Palloseuran kotikentällään (0-3 tappio), joten aivan terävimmillään ei saarelaisten avausmiehistö voi olla, tämän takia joitakin muutoksia varmasti tulee. ”Meidän täytyy uskaltaa pelata rohkeasti omaa peliä, kaikki paineet ovat kuitenkin vastustajalla, meillä ei ole kuin voitettavaa”, toteaa Lehtonen.
Hän kuitenkin tiedostaa, että pelaajien on nostettava tasoaan taitojensa
äärirajoille ja annettava kaikkensa, jotta kotijoukkue pystyy taistelemaan edes tasapäisesti vieraita vastaan jatkoonpääsystä.
”Mikäli kaikilla pelaajillamme on hyvä päivä ja yleisö kannustaa omiansa, meillä on hyvät saumat mennä jatkoon ja tehdä raumalaishistoriaa pudottamalla Liigajoukkue Cupista” lupaa Lehtonen lopuksi.

Näyttääkö IFK Mariehamn raumalaisille liigajoukkueen rutiinin ja kovuuden?
Pystyykö Iirot tekemään ensimmäisen maalinsa liigajoukkueen verkkoon?
Tekeekö kotijoukkue jättiyllätyksen etenemällä yhdessä 31 muun joukkueen kanssa viidennelle ottelukierrokselle?

Vastauksen näihin kysymyksiin saat tiistaina Äijänsuon stadionilla (klo
17.30 alkaen). Tuo oma panoksesi otteluun kannustamalla Iirot voittoon!