Muutakin kuin Satakunnan suurin

18.4.2009


Seuroja mitataan yleisimmin lisenssipelaajien määrällä. Lisenssipelaajien määrä harvoin kuitenkaan kertoo koko totuutta seurasta.

Pallo-Iiroilla lisenssipelaajia on noin 870 ja tällä määrällä olemme Satakunnan suurin jalkapalloseura, mutta tämäkään ei kerro täyttä totuutta siitä määrästä kuinka paljon raumalaisia liikkuu mukanamme ja kuinka moneen raumalaiseen me vaikutamme tai kunka moni vaikuttaa meidän toiminnassamme.
Lisensoitujen pelaajien lisäksi meillä pelaa mm. puulaakisarjassa noin 280 pelaajaa, Flikkatte Vitosella käy vuosittain noin 1200 tyttöä ja naista, talven aikana Iirolandiassa kävi keskimäärin 250 lasta 20 keskiviikkona leikkimässä ja peuhaamassa.

Mitä ovat lisenssipelaajat?

Lisenssipelaajat ovat käytännössä Palloliittoon rekisteröityjä pelaajia. Iiroissa tämän kriteerit täyttäviä pelaajia ovat Ikäkausijoukkueissa pelaavat 320 pelaajaa (9 – 20-vuotiaat), nappulaliigassa pelaavat 540 pelaajaa (noin 100 pelaa myös ikäkausijoukkueissa) sekä ”aikuisten” joukkueissa pelaavat 110 pelaajaa. Aikuisten joukkueita ovat miesten edustus sekä reservi joukkue, naisten edustus sekä kunnossa kaiken ikää -ikämiesjoukkue.

-Meillä rekisteröityjen pelaajien kokonaismäärä on pysynyt samana, mutta jakautuma on hieman muuttunut. Tällähetkellä varsinkin lilliputtien (4 – 6-vuotiaiden) määrä on nousussa, mutta D-junnuista ylöspäin pelaajamäärät ovat hieman pudonneet. Toteaa junioripäällikkö Pasi Lehtonen.

Puulaakifutiksen ensimmäinen kausi menestys

Pallo-Iirot järjesti puulaakifutiksen ensimmäistä kertaa viime kesänä Lonsissa. Firmasarjan puolella joukkueita oli mukana kymmenen, joka on yli tuplasti enemmän mitä aiemmin Raumalla järjestetyssä sarjassa. Mestaruudesta käytiin tiukkaa taistoa Raumasterin sekä Oraksen välillä viimeiseen otteluun asti. Päätöskierrokselle osuikin sopivasti joukkueiden keskinäinen kohtaaminen. Tasapeli viimeisessä ottelussa riitti Raumasterille varmistamaan mestaruuden, Oraksen jäädessä hopealle. Pronssille tiensä taisteli Rolls-Roycen ja sairaalan yhdistelmäjoukkue

Jos oli firmasarja tiukka viime kesänä niin samaa oli kaverisarja. Kaverisarjassa pelasi 13 joukkuetta ja firmasarjan tapaan kaverisarja huipentui viimeisellä viikolla jolloin ratkesi mestaruuden lisäksi myös muut sijat. Mestaruuteen tiensä taisteli Team PaVo, toiseksi tuli Poja ja kolmanneksi Weikon Kone.

Tulevana kesänä puulaakisarjaa pelataan jälleen Lonsin kentällä, ilmoittautuminen on täydessä käynnissä Iirojen kotisivuilla.

Iirolandian otettiin hienosti vastaan

3 – 11-vuotiaille lapsille tarkoitettu Iirolandia järjestettiin talviharjoitteluhallissa yhteensä 20 kertaa viime talven aikana. Ensimmäinen kerta oli lokakuun lopulla ja viimeinen kerta maaliskuun lopussa. Talven aikana hallissa nähtiin runsaasti iloisia lapsia ja vieraili hallissa myös joulupukkikin.

-Tarkoituksena oli tarjota lapsille olosuhteet harrastaa monipuolisesti ja samalla huomaamatta kehittää heidän motorisia kykyjään. 250 kävijän keskiarvo on erittäin hyvä ensimmäisenä vuotena. Nappulapäällikkö Kimmo Hörkkö iloitsee.

Iirolandiassa kävi paljon myös vanhempia lapsien kanssa leikkimässä, mutta myös isovanhempia lastenlasten kanssa. Talven aikana Iirolandiassa lasten suosikeiksi nousivat pomppumatto sekä ilmarengas.

Iirolandia jatkuu jälleen ensi syksynä.


Ilman vapaahetoisia raumalaisia emme olisi sitä mitä olemme

Seuran tekevät ne ihmiset jotka harvoin saavat kunniaa tehdystä työstä. Historiankirjoihin merkitään rekisteröityjen pelaajien määrä, mutta se ei kerro kuinka paljon ihmisiä on mukana seurantoiminnassa.

Pallo-Iiroilla on valmentajia noin 70 kappaletta, jotka vastaavat eri joukkueiden harjoituksista ja peluuttamisista. Joukkueenjohtajia meillä on noin 15 henkilöä, jotka järjestävät joukkueiden asioita. Huoltajia meillä on noin 20 henkilöä jotka ovat paikalla auttamassa kun tarvitaan teippiä tai pelaaja loukkaa. Näiden lisäksi on vielä uskomaton määrä erilaisia toimijoita taustajoukoissa mm. taloudenhoitajina ja talkootyöläisinä. Iirolandiakaan ei pyörinyt yksikseen vaan joka keskiviikko paikalla oli runsaasti myös vapaaehtoisia. Seuraväkeä oli niin lipunmyynnissä, kioskissa kuin ohjaajinakin.

Karkeastilaskettuna joka kymmenes raumalainen on jollain tavalla mukana seuramme toiminnassa. He antavat seuralle arvokasta vapaa-aikaansa tarjotakseen raumalaisille elämyksiä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, joten voimme hyvällä omallatunnolla sanoa että te vapaaehtoiset teette Pallo-Iirosta sen mitä me olemme tänään ja mitä tulemme olemaan huomenna. Suuri kiitos teille kaikille.

Nähdään kesällä kentän laidalla.