B-junioreille kausi 2018 oli haastava

25.10.2018


Hiipunut itsevarmuus ja pelaajapula vaikeuttivat B-junioreiden kautta. Kevään jälkeen joukkue putosi Kakkoseen.

"B-juniorien kausi 2017-2018 alkoi lupaavasti. Nimilistassa oli kauden alkaessa 25 pelaajaa ja kaikki vaikutti hyvältä. Harjoituksissa oli positiivinen tekemisen meininki, mutta pitkästä nimilistasta huolimatta harjoituksissa kävi vain 16-18 pelaajaa loppuvuoden 2017 aikana.

Vuodenvaihteen jälkeen pelasimme ensimmäiset harjoitusottelut. Tammikuun ensimmäisissä otteluissa näkyi pelaamattomuus; tamperelaisryhmiä TPV:tä ja Ilves 2:sta vastaan tappio ja tasapeli. Helmikuun alussa joukkue matkasi Maarianhaminaan, jossa Eckerö-hallissa pelattiin Maarianhaminan IFK:n (MIFK) isännöimä Nordic Winter Trophy -turnaus. Tasapeli MIFK:n kanssa sekä 0-1 -tappio kevään sarjavastustaja Ekenäs IF:lle olivat hyviä ja tasaisia vääntöjä, samoin ruotsalaista Roslagsbro IF vastaan pelattu 1-1 -tasapeli. Ruotsin suurimpiin seuroihin kuuluvalle IF Brommapojkarnan kakkosjoukkueelle kärsittiin 0-2 -tappio ja MIFK:n kakkosjoukkue voitettiin viimeisessä turnauspelissä. Hyvä turnaus, jossa oli tasaisia pelejä.

Kevään aikana pelasimme vielä neljä harjoitusottelua, joista tuloksena oli yksi voitto, yksi tasapeli ja kaksi tappiota.

 

Ottelukausi

Ykkösen pelit alkoivat nihkeästi. Pelillisesti emme olleet alakynnessä, vaan loimme maalipaikkoja yhtä paljon kuin vastustajakin, mutta heikko viimeistely ja virheet omassa päässä pitivät pistetilin pitkään nollassa. Kun menestystä ja onnistumisia ei hyvälläkään pelillä tullut, niin itseluottamus alkoi karista. Tämä puolestaan näkyi lisääntyvänä jännityksenä niin omalla kuin vastustajankin maalilla.

Kevään kolme maalin tappiota FC Jazzille, Ilves 2:lle ja EPS:lle ”söivät miestä” entisestään, ja ainoa piste tuli KaaPon vieraana Kaarinassa. Muutamassa pelissä selkäranka katkesi helppojen oman pään maalien vuoksi ja taululla oli pelin lopussa varsin rumia lukemia. Jo varhaisessa vaiheessa kevättä oli selvää, että putoaisimme syksyksi Kakkoseen.

Kevätkauden aikana yksi pelaaja tippui loppukaudeksi kokonaan sivuun, toinen siirtyi kesätauon jälkeen syksyksi A-junioreiden rinkiin ja kolmas vähensi ryhmää lisää muuttamalla pois paikkakunnalta.

 

Itseluottamus kovilla

Kesätauon jälkeen edessä oli Kakkonen. Syksyn sarja pelattiin 10 joukkueen voimin. Sarja alkoi voitokkaasti, kun sarjanousija Peimari Utd kaatui kotona nihkeästi 2-1. Seuraava peli ÅIFK:ta vastaan oli tasainen ja kuumakin peli, jossa vastustaja pelasi ”pitkä ja perään” -tyylillä ja voitti maalilla. Tässä pelissä toisen linjamiehen puuttuminen vaikutti peliin, mutta peli olisi ollut silti itse ratkaistavissa.

Seuraavassa pelissä NoPSia vastaan kotona samainen oma tuhlailu jatkui ja vastustaja rankaisi harvoista paikoista. Neljännessä pelissä TPS/2 vastaan jäimme niin sanotusti telineisiin. Ensimmäisellä minuutilla 1-0, seitsemännellä 2-0 ja siitä ei enää toivuttu. FC Inter/2 vastaan peli oli varsin tasainen. Lopussa 1-2 -tilanteessa saimme paineen vastustajan maalille (myös maalivahti nousi kulmassa ylös) ja Inter rankaisi tyhjiin.

Seuraavaksi sisuuntunut joukkue matkasi Tampereelle Kaupin urheilupyhättöön. Kotijoukkue TaFA pelasi varsin kovaa, johon raumalaiset vastasivat ja näin tunteet kuumenivat puolin ja toisin. Ottelussa jaettiin kaksi suoraa punaista ja muutama keltainen, mutta silti pisteet lähtivät Raumalle 1-2 -voitolla. Seitsemännessä pelissä kohdattiin saarelaiset eli MIFK. Todella tasainen vääntö ratkesi yhteen puolustuspään virheeseen ja vierailija vei pisteet 0-1 -voitolla. Viimeinen vieraspeli pelattiin Salossa SalPan vieraana. Matkassa joukkue oli yhdellä vaihtomiehellä ja 4-0 -tappio ei jättänyt jossiteltavaa.

Sarjan viimeisessä pelissä panoksena oli sarjapaikka, vaikka se ei ollutkaan enää täysin omissa käsissä. Voitto piti ottaa joka tapauksessa. Vastustaja MuSa oli kauden heikoin vastus ja lopulta noin 15 paikasta saatiin aikaiseksi viisi maalia, loppunumerot 5-0. Sen jälkeen jäimme jännittämään, miten NoPS suoriutuisi omasta viimeisestä pelistään. Tasapeli tuosta ottelusta riittäisi meille sarjapaikkaan. TaFA hoiti paikallisväännön tyylikkäästi 8-0 ja varmisti samalla sarjapaikkamme.

 

Yhteenvetoa

Harjoituksia pidettiin kauden aikana 156 ja joukkue pelasi 31 ottelua. Joukkue oli koko kauden pulassa pelaajamäärän kanssa, koska lopettamisia, loukkaantumisia ja siirtymisiä oli niin paljon. Ilman nuorempien, 03-pelaajien, apuja kautta ei olisi saatu vietyä pelillisesti läpi. Yhteenkään harjoitukseen tai peliin emme saaneet koko kauden aikana läheskään parasta kokoonpanoa jalkeille.

Joukkueen tekeminen oli pelien sisällä paikoin jopa erittäin hyvää, mutta huono alkukausi masensi koko joukkueen, eikä se missään kohtaa päässyt omalle tasolleen. Potentiaalia olisi ollut paljon parempaan.

Kauteen lähdettiin tavoitteena säilyttää sarjapaikka Ykkösessä, mutta syksyllä päädyttiin pelaamaan Kakkosen sarjapaikasta. Sarjapaikka onneksi varmistettiin.

Nyt raskas kausi on päätöksessään ja uusi sarastaa jo nurkan takana."

 

- Pallo-Iirot B-junioreiden toimijat