Aleksi Lalli HJK:hon!

14.8.2017

Aleksi Lalli
Aleksi Lalli

Pallo-Iirojen talenttivalmentaja Aleksi Lalli siirtyy päätoimiseksi valmentajaksi Helsingin Jalkapalloklubiin. Suomen lahjakkaimpiin juniorivalmentajiin kuuluva Lalli siirtyy HJK:hon marraskuusta alkaen.

Pallo-Iirojen strategiana on, että seurassa on pelaajapolun lisäksi valmentajastrategia, joka pitää sisällään selkeän valmennuspolun. Strategiana on, että Pallo-Iirot kasvattaa nuorista valmentajista osaavia valmentajia vastuullisiin tehtäviin. Jokaiselle valmentajalle laaditaan oma kehitys- ja koulutuspolku.

- Valmentajaputki on looginen ja tehokas. Seuran valmentajat ovat vuosi vuodelta paremmalla tasolla ja ympäristö, jonka nappulapäällikkö Kimmo Hörkkö ja junioripäällikkö Pasi Lehtonen ovat saaneet valmentajille luotua, on ehdottomasti vastuullinen ja sitä kautta kehittävä, Aleksi Lalli pohtii.

- Jussi-Pekka Savolainen on Käpylän Pallossa isossa roolissa ja nyt itse siirryn Klubiin, joten putken toimivuudesta on näyttöjä. Seurassa on edelleen useita hyviä valmentajia joiden valmennuksessa pelaajat saavat mahdollisuuden kehittyä, Lalli jatkaa.

Pallo-Iiroissa Aleksin intohimo peliä kohtaan on huomattu eikä uralla eteenpäin meneminen tullut yllätyksenä.

- Jalkapallo on maailman suurin ja suosituin laji, ja jos siinä haluat päästä huipulle, sinun täytyy olla valmis tekemään valtava määrä töitä kehittymisesi eteen. Tämä koskee niin pelaamista kuin myös valmentamista, nappulapäällikkö Kimmo Hörkkö linjaa.

- Aleksi on valmentajapolkunsa alkutaipaleesta lähtien osoittanut suurta kiinnostusta, ahkeraa itsensä kehittämistä ja työntekoa valmennustyötä kohtaan, enkä ole yhtään yllättynyt että hän ansaitsi tällaisen palkinnon uuden pestinsä myötä. On seuran puolesta ollut hienoa olla tukemassa Aleksin kaltaista motivoitunutta ja ahkeraa valmentajaa, Hörkkö lisää.

 

Aleksi Lallilla on iso rooli seurassa

Pallo-Iiroissa Lalli on toiminut talenttivalmentajana ja valmentanut kahta ikäluokkaa seurassa. Lisäksi Lallin työnkuvaan on kuulunut vastata seuran valitsemien pelaajien lisäharjoitteista ja sisällöistä.

- Olen myös ollut Kimmo Hörkön kanssa kehittämässä seuran uusia opetusisältöjä ja kouluttamassa valmentajia, Aleksi lisää.

Entä mitä Aleksi menet käytännössä HJK:hon tekemään?

- Työnkuvaani HJK:ssa kuuluu yhden Akatemia-ikäluokan vastuuvalmentajan tehtävät ja Akatemian aamuharjoitukset. HJK panostaa vahvasti Ekkono-metodologian jalkautumiseen seurassa, kuten seuran yhteistyösopimus Soccer Services Barcelonan kanssa osoittaa.

- Olen valmentajien tukena Ekkono-metodin jalkauttamisessa neljän nuorimman Akatemiajoukkueen osalta, Lalli paaluttaa.

Pelaajana 22-vuotias Lalli on käynyt läpi Pallo-Iirojen junioripolun ja kolkutteli myös edustusjoukkueen ovia. Valmentaminen ja opettaminen oli kuitenkin jo aikaisessa vaiheessa miehen intohimona.

- Ensimmäiset valmentajakokemukset ovat jo jostain 15 ikävuoden kieppeiltä, kun olin mukana jalkapallokouluissa ohjaajana. Sen jälkeen siirryin Nappulaliigan kautta ikäkausitoimintaan ja sieltä Talenttivalmentajaksi.

-  Kai se syy löyty sieltä kun ymmärsin oman rajallisuuteni pelaajana. Ja ennenkaikkea intohimostani futikseen sekä suuresta kiinnostuksesta oppimiseen ja opettamiseen, Lalli kertaa.
 

Pallo-Iiroissa uskotaan, että valmentajiin panostaminen kannattaa

Ei ole helppoa pohtia omia heikkouksia ja vahvuuksia, mutta Aleksi Lallilta vastaus tulee nopeasti.

- Vahvuuksiani on tietysti rakkaus lajiin ja sitä kautta kipinän sytyttäminen pelaajaan, joka on kaiken lähtökohta. Paljon olen omaa pelin sisällöllistä osaamistani pyrkinyt kehittämään. Esimerkiksi olen jaotellut erikseen jalkapalloa pelinä ja pelaajan kehityksen.

- Heikkouksia ovat ehdottomasti organisoinnilliset taidot ja omasta jaksamisesta huolehtiminen. Lisäksi joissain jalkapallon osa-alueissa tarvitsen ehdottomasti lisää tietotaitoa kuten koordinatiivisten taitojen kehittämisestä eri ikävaiheissa, Lalli miettii.

Aleksi Lallin lisäksi Pallo-Iirojen kasvatti ja entinen pelaaja Jussi-Pekka Savolainen siirtyi Iiroista isoon rooliin Suomen kärkikasvattajaseuraan, Käpylän Palloon. Mitä Lalli sanoisit nuorelle pelaajalle tai vaikka vaan valmentajanuraa suunnittelevalle nuorelle?

- Nuoren valmentajan on oltava avarakatseinen ja avoin erilaisille ajatuksille ja näkemyksille. Keskustelukultuuri jalkapallon osalta menee kokoajan eteenpäin, joten rohkeasti keskustelemaan muiden valmentajien kanssa ja vaihtamaan ajatuksia.

- Kun kuulet ajatuksia, älä tyrmää vaan mieti kuulemaasi ja miten sitä saa siirrettyä omaan arkeen, jotta siitä tulisi laadukkaampi. Kun olet rakastunut peliin, niin siitä haluaa aina oppia lisää ja kehittyä, Lalli päättää.

Pallo-Iiroille Aleksi Lallin menettäminen on iso menetys, mutta toisaalta se on seurallekin palkinto panostuksista.

- Aleksin lähdön myötä seuramme tietenkin menettää yhden laadukkaan valmentajan, mutta uskon että uusia lalleja ja savolaisia kasvaa lähivuosina lisää seurastamme. Olemme viime vuosina panostaneet paljon pelaajakehitykseen, mutta uuden valmentajastrategiamme myötä tulemme tulevaisuudessa panostamaan erittäin vahvasti myös valmentajien kehittymiseen.

- Jo tulevana talvena tulemme pitämään Palloliiton D- ja C-tason valmentajakoulutuksia ja seuran sisäisiä koulutuksia lisäämme koko ajan. Olemme myös seurana aina valmiita tarjoamaan vastuullisiakin valmentajarooleja valmentajille, jotka eivät välttämättä ole niin kokeneita, mutta joilla on palava halu tehdä näitä töitä, Kimmo Hörkkö päättää.

Myös Pallo-Iirot TV kävi haastattelemassa Aleksia, katso täältä!

Pallo-Iirot kiittää Aleksia työstään seuran eteen ja toivottaa onnea sekä menestystä uralle!