Sulo Ketola siirtyy Borussia Mönchengladbachiin
Julkaistu: 22.06.2023 13.55

Sulo Ketola siirtyy Borussia Mönchengladbachiin

Sulo Ketola siirtyy Saksaan Borussia Mönchengladbachin organisaatioon. Valmennuspäällikkö Kimmo Hörkkö on päässyt seuraamaan Ketolan kasvua pelaajana ja avaakin nyt siirron taustalla vaikuttaneita asioita.

Sulo Ketola siirtyy Borussia Mönchencgladbachin organisaatioon. 16-vuotias kärki liittyy seuran vahvuuteen 1.7. ja Borussia aloittaa harjoituskautensa maanantaina 3.7. Jo 14-vuotiaana Pallo-Iirojen edustusjoukkueessa debytoinut FC Rauman kasvatti saapui Pallo-Iiroihin virallisesti kaudeksi 2020, tällä kaudella vyölle on kertynyt otteluita niin P17 SM-karsintasarjassa, kuin miesten Kakkosdivarissa että Suomen Cupissa. Maaleja näissä otteluissa Ketola on paukuttanut 21 kappaletta.

Valmennuspäällikkö Kimmo Hörkkö on ollut mukana muokkaamassa seuran pelaajapolkua siihen muotoon, jollaisena se nykyään tunnetaan.

- Teimme 2010-luvun alkupuolella isoja muutoksia pelaajakehitykseen liittyvissä asioissa, josta mm. 2006-08 -ikäluokat - jotka nyt ovat Palloliiton alue- ja maajoukkuepolulla - ovat päässeet hyötymään pelaajapolkunsa alusta saakka. Uusi valmennuslinja, aikaisemmin aloitetut ikäkausijoukkueet, kasvatetut harjoitusmäärät, enemmän päätoimisia valmennuspuolen tekijöitä ja niin edelleen. Myös satelliittiseurayhteistyöhön on panostettiin huomattavasti ja saatiinkin toimimaan Suomen mittapuulla poikkeuksellisen hyvin.

- Toki se strateginen valinta, että olemme halunneet jo 8-9 -vuotiaiden junioreidemme pelaavan säännöllisesti valtakunnan huippuja vastaan, on auttanut pelaajia kasvamaan kilpailulliseen ja kovatasoiseen ympäristöön jo pienestä pitäen. Hyvä esimerkki tästä on Sulon 2007-ikäluokka, joka menestyi jo lapsuusvaiheessa erilaisissa kutsuturnauksissa ja Palloliiton sarjatoiminnassa on pääasiassa aina pelannut Liigatasolla. Täten pelaajat ovat päässeet pelaamaan jatkuvasti kehittävässä ympäristössä, josta juniorimaajoukkueiden pelaajat pääsääntöisesti tulevatkin.

Ketolan potentiaali on huomattu jo aikaisin. Pallo-Iiroissa sitä potentiaalia on myös saatu konkretisoitua

- "Suti" on erinomainen viimeistelijä. Pystyy laukomaan molemmilla jaloilla kovaa ja tarkasti, pääpelaaminenkin on kehittynyt viime vuosina. Myös hänen pituutensa yhdistettynä erinomaisiin nopeusominaisuuksiin tekevät hänestä poikkeuksellisen pelaajan. Nämä ovat ominaisuuksia, joita kaikki akatemiat havittelevat hyökkääjiltänsä.

- Vähän tuossa ensimmäisessä vastauksessa jo viittasin kovatasoiseen ja kehittävään ottelutoimintaan, jota olemme seurayhteistyön kautta pystyneet tarjoamaan Sulolle. Suti herätti jo vuosia sitten kiinnostusta Suomen suurseuroissa ja viimeistään onnistuneet maaottelut keräsivät kansainvälistä huomiota.

Vaikka usein ulkomaille siirtyvän pelaajan kohdalla puhutaan pelillisistä muutoksista, voi suurimmat muutokset tapahtua pelin ulkopuolella.

- Paljon aina puhutaan kansainvälisen ympäristön tuomista haasteista korkeine tempoineen ja pelipaikoista kilpailuineen, mutta liian usein yhdistämme nämä mielikuvat vain ottelutoimintaan. Se mikä helposti tulee yllätyksenä nuorelle pelaajalle - ja vähän kokeneemmillekin pelaajille - on se arjen raadollisuus. Raastavin kilpailu tapahtuu oman joukkueen sisällä 24/7, viikosta toiseen. Kustakin pelipaikasta kamppailee 2-3 pelaajaa kynsin ja hampain. Siinä ei yksi onnistunut ottelu auta, jos kaverit vierellä saa itsestään enemmän irti viikon harjoituksissa.

- Kestääkseen päivittäisen kovan harjoittelun, pelaajan täytyy osata elää virheetöntä urheilijan elämää. Huolimatta kovasta fyysisestä ja henkisestä kuormituksesta pelaajan tulee myös sopeutua akatemiaelämään ja omata sosiaalisia taitoja, koska ympäristössä ei haluta pitää negatiivista energiaa säteileviä tahoja. Tällaiseen tilanteeseen pelaajia ei valitettavasti pääse totuttamaan suomalaisessa seuratoiminnassa, ainakaan tällä hetkellä.

Sulo Ketola kävi viime kesänä Borussian testileirillä ja vakuuttui seuran toiminnasta



- Erittäin laadukas treeniympäristö ja asumisympäristö. Seura oli vähän kuin yhtä isoa perhettä ja kaikki oli siellä samassa paikassa. Harjoitukset oli samassa paikassa, edustus treenasi samassa paikassa, pelit oli samassa paikassa ja asuisin samassa paikassa. Se on paras vaihtoehto mulle ja siksi mä sinne lähden.

Ketola on pelannut tälläkin kaudella kahdessa eri joukkueessa ja pelejä on kertynyt seuran B-junioreissa sekä edustusjoukkueessa yhteensä 22. Yhtenä syynä omalle kehitykselleen Ketola nostaakin pelattujen pelien määrän. Samalla hän myös osoittaa kiitoksensa seuralle sen antamasta tuesta.

- Mä olen päässyt Pallo-Iiroissa paljon pelaamaan ja saanut erilaisia vastuita ja rooleja niin miesten edustusjoukkueissa kuin junnuissa. Koen, että kun on päässyt paljon pelaamaan, niin se on ollut hyvä juttu mulle.

- Kiitokset kaikille pelaajille, valmentajille ja taustahenkilöille. Iso kiitos viime vuosista, on ollut mahtava toimia teidän kaikkien kanssa. Tsempit edustusjoukkueelle loppukauteen ja B-junnuille myös.



Sulo Ketola Pallo-Iirojen paidassa on mahdollista nähdä vielä tänään torstaina 22.6. P17 karsintaottelussa Pallo-Iirot - JJK Jyväskylä klo 17.30 sekä miesten edustusjoukkueen ottelussa perjantaina 30.6. Pallo-Iirot - PIF klo 19.


Koko Pallo-Iirot -yhteisö onnittelee!


Borussian saksankielisen tiedotteen pääset lukemaan TÄSTÄ.