IIRO-VAARIT ry 37. toimintavuosi 2024

Huoli seurahengen heikentymisestä sai viisi vanhaa iirolaista saman pöydän ääreen miettimään, mitä he voisivat tehdä, jotta iirolainen yhteishenki saataisiin seurassa uudelleen nousemaan ja ylläpidettyä. Tällöin elettiin tammikuuta 1988 ja seurassa oli menossa koko 1980-luvun kestänyt voimakas seuratoiminnan, erityisesti junioritoiminnan kasvun aika. Ryhmä alkoi kutsua itseään Iiro-Vaareiksi ja päätti ryhtyä toimiin aikaisempien vuosikymmenten Iirohengen palauttamiseksi.

Iiro-Vaarit päätettiin rekisteröidä yhdistykseksi 06.08.1991. Sen tarkoituksena oli toimia Pallo-Iirojen tukiyhdistyksenä, tukemalla taloudellisesti seuran ja sen jäsenten urheilutoimintaa sekä vaalia seuran perinteitä ja ylläpitää suhteita vanhoihin iirolaisiin. Pienestä kahdeksan raumalaisen perustajajäsen yhdistyksestä on vuosien aikana kasvanut lähes sadan jäsenen länsi- ja etelä-suomalainen Iirohenkinen kannattaja-yhdistys.

Yhdistys oli muutamassa asiassa aikaansa edellä. Suomessa urheilun ympärille oli perustettu iso määrä erilaisia tukiyhdistyksiä ja -ryhmiä. Tässä joukossa Iiro-Vaarit oli kuitenkin pitkään likipitäen ainutlaatuinen. Vastaavanlaista rekisteröityä yhdistystä ei ilmeisesti muilla suomalaisilla jalkapalloseuroilla tuohon aikaan ollut. Toinen asia oli seuratoiminnan yhteisöllisyyden voimakas korostaminen. Nykyään yhteisöllisyyttä pidetään yhtenä avainasiana aina, kun ihmisiä kokoontuu yhteen asian tai toisen takia.

Kolmekymmentäseitsemänvuotisen toimintansa aikana Iiro-Vaarit on ehtinyt tukea Iirojen ja erityisesti sen junioritoimintaa monella tapaa. Yhdistys on lahjoittanut vuosien aikana yli 3000 jalkapalloa, satoja peliasuja ja maalivahtien varusteita, kymmeniä huoltajien varustelaukkuja, hankkinut seuralipun, remontoinut seuratalo Hakrilaa, tehnyt liikuteltavan kioski-vaunun, sodissa kaatuneiden Iiropelaajien kunniataulun hankinta, ollut uudistamassa seuran palkitsemiskulttuuria, viimeisempänä työnään koonnut ja painattanut kirjaksi Iirojen 90-vuotinen historia.