Tampereelta Raumalle muuttanut Tuomo Ruotsalainen Pallo-Iirojen riveihin

13.2.2016

Tuomo Ruotsalainen
Tuomo Ruotsalainen

Viime kaudella kesken kauden Pallo-Iiroihin siirtynyt 27-vuotias Ruotsalainen pelasi sinikeltaisissa 10 ottelua ja toi välittömästi ryhtiä puolustukseen. Tuomo Ruotsalaiselle sopimus Pallo-Iirojen kanssa tarkoitti muuttamista Raumalle avopuolison kanssa.

Ilves-Kissoista Pallo-Iiroihin siirtynyt KajHa:n kasvatti sai viime kaudella Pallo-Iirojen kilpailupäällikkö Hati Virtaselta puhelun, joka johti loppukauden mittaiseen sopimukseen. Kausi päättyi Pallo-Iirojen osalta pettymykseen ja tippumiseen Kolmoseen, mutta kaikesta huolimatta Ruotsalainen halusi jatkaa ja asettaa elämänsä Raumalle. Mistä on kysymys?

- Päätös Raumalle muuttamisesta oli minulle helppo, työt olivat Tampereella loppumassa ja jalkapallostakin oli hävinnyt suurin innostus. Koin Rauman sekä Iirojen tarjoavan mahdollisuuden tavallaan uuteen alkuun. Haastavin osuus tänne muutossa oli kotona tulevan vaimon puhuminen projektiin mukaan, Ruotsalainen naurahtaa.

- Onneksi Emmi on aina ollut kannustava ja ymmärtäväinen varsinkin harrastukseni suhteen sekä tukenut minua eri tilanteissa mahtavasti. Syksyn mittaan kävimmekin kotona keskusteluja ja hahmottelimme tulevaisuuttamme, ei vain tässä hetkessä vaan myös vuosien päähän.

- Lopulta päädyimme yhdessä siihen, että Rauma tarjoaa paremman ympäristön mm. perheen perustamiseen kuin mitä Tampere olisi tässä vaiheessa tehnyt. Päätöstä helpotti se, että Emmi kävi viime kesänä jo tutustumassa Raumalla minun tullessa pelaamaan sekä se kuinka avoimesti ihmiset ovat meidät täällä ottaneet vastaan, Ruotsalainen kertaa.

Yllättävä soitto sytytti kipinän

Ruotsalaisen kipinä jalkapalloon oli jo hiipumassa, mutta yllättävä soitto Raumalta muutti tilannetta.

- Jatkaminen Iiroissa oli itsellä mielessä jo heti kauden päätyttyä, koska nautin pelaamisesta Raumalla ja Pallo-Iiroissa. Viime kesän ja ehkä koko peliurani pelastus oli Virtasen Harrin soitto viime vuonna ja sitä seurannut siirto Raumalle. 

- Putoaminen kauden päätteeksi tuntui pahalta, varsinkin niiden peliesitysten jälkeen joita joukkueena loppukaudesta esitimme. Siitä jäi paljon hampaankoloon ja haluan osaltani olla palauttamassa Pallo-Iiroja liitonsarjoihin, jonne seura mielestäni kuuluu. 

Joskus viihtyminen on kiinni isoista ja pienistä asioista. Tuomo Ruotsalaisella on Raumalle muuttamisessa myös mielessä tulevaisuus jalkapallon parissa.

- Tykästyin kesällä seuran tapaan hoitaa asioita sekä siihen miten hyvää ja laajaa junioritoimintaa seura on saanut alueella tehtyä. Näen itseni jonain päivänä valmentajana, joten tämä seuran laaja toimintaympäristö tarjoaa itselleni myös pelaamisen ohessa mahdollisuuden kehittyä ja osallistua jalkapallotoimintaan. Syksyn mittaan seuran kanssa käytyjen keskustelujen puitteissa sain kuvan, että myös seuralla on mielenkiintoa edetä kanssani jossain vaiheessa tuohon valmennuspuoleen - olenkin jo käynyt maistelemassa valmennusta muutamissa aamuharjoituksissa Aleksi Lallin tukena, Ruotsalainen kertoo. 

Päävalmentaja Hörkkö hakee Ruotsalaisesta johtajuutta kentälle ja sen ulkopuolelle.

-Tuomo esiintyi viime kaudella topparina, mutta tulee tulevalla kaudella ainakin lähtökohtaisesti pelaamaan keskikentän pohjapelaajana. Esiintyi tällä pelipaikalla lupauksia herättävästi viime KaaPo-ottelussa, Hörkkö miettii.

- Tuo joukkueeseen johtajuutta ja ääntä kentälle, mitä ei voi olla koskaan liikaa.

Ensi kauden tavoitteet ovat selvät

Tuomo Ruotsalaisen henkilökohtaiset ja joukkuetta koskevat tavoitteet ovat selvät, mutta liiallisia nousupuheita Ruotsalainen toppuuttelee.

- Odotuksena on, niin kuin on varmaan kaikilla raumalaista jalkapalloa seuraavilla tai siinä tiiviisti mukana olevilla ihmisillä, että Pallo-Iirot pelaa ensi kesänä Kolmosen voitosta ja noususta. Odotuksista puhuminen voi kuitenkin asettaa varsinkin tässä vaiheessa turhan suuria paineita, jos niitä toitotetaan koko ajan ilmoille. Meillä on varsin nuori joukkue ja mun mielestä odotuksista puhuminen on viisainta jättää muille ja keskittyä itse sekä joukkueena asettamaan saavutettavissa olevia tavoitteita tulevalle kaudelle, Ruotsalainen järkeistää.

- Kokemus on opettanut, että puheilla ei saavuteta menestystä ja liialliset puheet voivat jopa tuhota menestymisen mahdollisuuden. Keskittymällä tekemään perusasiat laadukkaasti sekä niiden jatkuva kehittäminen tuo pitkässä juoksussa myös sen palkinnon menestyksenä. 

Entä mitkä ovat isokokoisen ja fyysisen Ruotsalaisen omat tavoitteet?

- Omia tavoitteitani on olla paremmassa fyysisessä kunnossa kuin viime kesänä sekä nauttia jalkapallosta ja pelata mahdollisimman hyvää futista. Nämä vaativat hyvän ja onnistuneen harjoituskauden toteutuakseen. Toivon myös, että näin kokeneempana pelaajana voin olla osaltani tukemassa ja ohjaamassa nuorempien joukkuekavereiden kehitystä kohti suurempia kenttiä, Ruotsalainen linjaa.

- Joukkueena asettaisin meille tavoitteeksi yhteisen peliajatuksen kehittämisen sekä taistelevan, mutta iloisen peli-ilmeen esittämisen kesän peleissä. 

Satakunta-Tampereen Kolmonen tulee olemaan kovatasoinen

Tampereen suunnalla pääosan urastaan pelannut Ruotsalainen tuntee hyvin Pallo-Iirojen tulevat vastustajat.

- Ensi kauden sarja vaikuttaisi tässä vaiheessa talvea muovautuvan varsin kovatasoiseksi ja toivottavasti siten myös mielenkiintoiseksi. Tampereella on tapahtunut paljon pelaajaliikennettä seurojen välillä ja siellä on nyt monta varsin vahvaa joukkuetta, jos pelkkiä pelaajaluetteloiden nimiä katsoo, Tuomo miettii.

- Tosin jo aiempina vuosina, kun Ilves-Kissojen kanssa Tampereen Kolmosessa pelasin taso oli mielestäni varsin hyvä. Tampereen alueelta löytyy paljon kokeneita ylemmissä sarjoissa pelanneita miehiä sekä hyvä tasoisia nuoria pelaajia. Odotankin erittäin mielenkiintoista futiskesää, Ruotsalainen päättää.

Pallo-Iirojen sopimustilanne.