Laivalla on uusi kapteeni - Janne Koivistosta Pallo-Iirojen uusi toiminnanjohtaja

9.6.2021

Janne Koivisto

Kuva: Sami Kivistö
Janne Koivisto Kuva: Sami Kivistö

Janne Koivisto siirtyy Palloliiton seurakehitystehtävistä lähes 16 vuoden työuran jälkeen Pallo-Iirojen peräsimeen. Edellinen toiminnanjohtaja Kaija Savunen jäi eläkkeelle 30 vuoden palveluksen jälkeen Pallo-Iiroissa. Koivisto aloittaa työssään kesän aikana. Koiviston vision mukaan kehittämisen keskiöön Pallo-Iiroissa nousevat urheilu, hyvinvointi ja seurakulttuuri.

Janne Koivisto on jalkapallopiireissä tuttu nimi. Mies aloitti jo teini-ikäisenä Pallo-Iiroissa nappulaliigan ohjaajana, josta polku eteni aina hallitukseen asti.

- Suhteeni Pallo-Iiroihin on aika pitkä. Olen seuran kasvatti ja rakkaus jalkapalloon syttyi täällä Lonsin kentällä nappulaliigassa Evertonin paidassa. Kaija Savunen, joka nyt jää tästä ansaitulle eläkkeelle, otti minut aikanaan mukaan valmennustoimintaan nappulaliigaan. Siitä seurasi nappulapäällikön roolia ja myös seuran junioripäällikön tehtäviä hoidin. Naisten edustusjoukkueen valmennuksessa olin myös mukana. Jokusen vuoden istuin seuran hallituksessa, Koivisto muistelee.

- Vuonna 2005 kun menin töihin Palloliittoon niin jouduin luopumaan seurarooleista kokonaan. Vähän klisee, mutta ympyrä sulkeutuu kaiketi.

Janne Koivistoa on kyselty muutamaankin otteeseen Pallo-Iiroihin takaisin, mutta silloin työt Palloliitossa ovat vielä vieneet mennessään. Päätös siirtyä seuratyöhön ei ollut helppo nytkään ja viimeinen suostumus syntyi aivan viime viikkoina.

- Oli vaikea päätös siirtyä seuratyöhön. Tosin tuossa jo useamman vuoden mulla on ollut tunne, että haluaisin haastaa itseäni lisää. Kun olen tehnyt seurakehitystyötä pääsääntöisesti kokoajan Palloliitossa, niin tavallaan nyt haastan itseni siihen, että pystynkö käytännössä siihen mitä olen opettanut.

Palloliitossa seurakehitystyöhön on kuulunut seurojen auttaminen johtamisen, urheilutoiminnan, viestinnän, myynnin, markkinoinnin ja talouden näkökulmista.

- Tavoitteena oli tehdä parempaa suomalaista jalkapalloa ja nyt tavoitteena on tehdä parempaa raumalaista jalkapalloa, tuore toiminnanjohtaja tiivistää.

 

Urheilu, hyvinvointi ja seurakulttuuri kehittämisen keskiöön Pallo-Iiroissa

Koko työuransa suomalaisia jalkapalloseuroja kehittymään auttanut Koivistolta kun kysyy mihin suuntaan hän lähtisi viemään Pallo-Iiroja niin vastaukset tulevat vakuuttavasti. Työtä ei kuitenkaan tehdä yksin.

- En kaipaa diktaattorin roolia, vaan haluan löytää konsensuksen, jossa yhdessä päätämme seurassa suunnan. Ensimmäiseksi ajattelisin, että meidän on päästävä siihen tilanteeseen, jossa raumalainen nuori pelaaja tai valmentaja pystyisi lähtemään huippu-urheilupolulle kokeilemaan omia rajojaan. Meidän seurana pitäisi pystyä tarjoamaan se mahdollisuus. Pelaajat tekevät itsestään pelaajan, mutta meidän pitää pystyä tarjoamaan vastetta, jotta pelaaja pystyy kehittymään. Se on yksi iso asia. Nollasta ei missään nimessä tarvitse lähteä liikkeelle.

- Toinen isompi asia mikä minua kiinnostaa on hyvinvointipuoli. Haluaisin, että seurana saisimme tähän enemmän väkeä mukaan. Kaikista ei tarvitse tulla huippupelaajia, vaan saisi nauttia tästä lajista ja liikkua voiden samalla hyvin.

- Kolmanneksi sanoisin, että seuran merkitys ja seurakulttuurin nostaminen vielä paremmaksi on tärkeää. Olen nähnyt matkan varrella paljonkin erilaisia malleja tähän, joten sieltä on varmasti ammennettavaa.

Pallo-Iiroja on käytetty monessa mielessä hyvänä seuraesimerkkinä Suomessa, mutta seuran arvostus paikallisesti ei välttämättä ole parhaalla tasolla.

- Haluaisin nähdä, että raumalaiset ovat ylpeitä Pallo-Iiroista. Eikä se tarkoita Veikkausliigassa pelaamista, vaan lähtökohtaisesti haluaisin nähdä, että me olemme luotettava kumppani monelle ja meidät nähtäisiin yhteistyökumppanina monenlaisissakin asioissa. Liittyy se sitten liikuttamiseen, työhyvinvointiin tai mihin vaan. Meidän on pakko nostaa omaa arvoamme ja tuoda omaa juttuamme esiin, koska mielestäni Pallo-Iirot on paljon kovemmassa huudossa muualla kuin Raumalla, Koivisto linjaa.

Yksi mainittavista asioista toiminnanjohtaja nostaa esiin on yhteistyö muiden raumalaisten seurojen kanssa.

- Mä en olisi kauhean lajikateellinen. Olen nähnyt tosi paljon seuroja, siis muitakin kuin jalkapalloseuroja, niin Raumalla on poikkeuksellisen hyviä urheiluseuroja. Haluaisin olla mukana rakentamassa siltaa muiden seurojan kanssa siitä miten voisimme tehdä parempaa yhteistyötä ja nostaa jokaisen tekemisen arvoa.

Työt Janne Koivisto tulee aloittamaan kesän aikana.

- Viimeistään elokuussa olen täällä, mutta varmaankin jo aikaisemmin. Mun pitää vielä nykyinen työni loppuun, jossa on vielä pari solmimatonta langanpäätä. Hoidan ne hyvin, koska Palloliitto on hyvä yhteistyökumppani jatkossakin.

Janne Koiviston haastattelun voit katsoa seuran YouTube-kanavalta, jossa hän vielä tarkemmin linjaa huippu-urheilupolusta sekä seurakulttuurin kasvattamisesta. Katso haastattelu täältä.

Tervetuloa takaisin kotiin, Janne!