Kilpailupäällikkö Pasi Lehtosen katsaus

21.4.2021

Seuran junioripäällikkö ja myös miesten edustusjoukkueen kilpailupäällikön tehtäviä hoitava Pasi Lehtonen
Seuran junioripäällikkö ja myös miesten edustusjoukkueen kilpailupäällikön tehtäviä hoitava Pasi Lehtonen

Pasi Lehtonen toimii Pallo-Iiroissa junioripäällikkönä, mutta viime kauden loppupuolelta alkaen myös miesten edustusjoukkueen kilpailupäällikkönä. Mitä kaikkea kilpailupäällikön tehtävänkuvaan kuuluu? Millä strategialla edustusjoukkue on nyt koottu entä miten korona sekä sarjasta putoaminen vaikutti käytettävissä oleviin resursseihin? Lehtonen pohtii myös usein esille tuotua kysymystä millä sarjatasolla edustusjoukkueen pitäisi olla ja avaa samalla mitä muutoksia juniorityössä tehtiin sekä mitä on odotettavissa tulevaisuudessa.

Pasi Lehtosen haastattelun kokonaisuudessaan löydät seuran YouTube-kanavalta täältä.

- - -

Pasi Lehtonen on tuttu nimi kaikille raumalaisille ja todennäköisesti suurimmalle osalle suomalaisen jalkapallon seuraväelle. Junioripäällikkönä Pallo-Iiroissa toimiva Lehtonen on tehnyt pitkän uran raumalaisseuran väreissä ensin pelaajana ja sitten seuratyöntekijänä.

Korona vaikutti ja vaikuttaa edelleen suuresti Pallo-Iirojen toimintaan. Yksi muutoksista Lehtosen osalta oli, että muuttuneen tilanteen myötä seurassa tarkasteltiin myös toimenkuvia ja "Pantselle" tuli osaksi työnkuvaa miesten edustusjoukkueen toiminnasta vastaaminen.

- Viime keväänä jo aloitimme pohtimaan miten tätä seuratoimintaa sopeutetaan korona-tilanteessa. Osasimme arvioida, että koko seurassa budjetit tulevat tippumaan täksi vuodeksi. Käytännössä tämä tarkoitti myös sitä, että tulojen tippuessa päätoimisten toimenkuvia uudelleentarkasteltiin ja minun toimenkuvaani tuli lisätyönä kilpailupäällikön tehtävät. Tosin toimenkuva on suppeampi mitä edeltäjällä, Lehtonen kertaa.

- Käytännössä autan sopimusten tekemisessä ja pelaajien rekrytoinnissa. Olen taustalla edustusjoukkueen toiminnan mahdollistajana. Päävalmentajan rooli on tällä kaudella ainakin normaalia isompi.

 

Pallo-Iirot hakee edelleen kilpailupäällikköä

Pasi Lehtonen oli luonnollinen valinta rooliin, koska pelaajauransa lisäksi iki-iirolla on kokemusta edustusjoukkueen valmentamisesta sekä vahva tausta juniorityöstä. Roolia ei ole kuitenkaan tarkoitus liittää pysyvästi Pasi Lehtosen toimenkuvaan ja Pallo-Iirot onkin jo jonkin aikaa hakenut kilpailupäällikköä. Tarvetta olisi niin miesten kuin naisten edustusjoukkueiden taustoille.

- Kilpailupäälliköllä pitää olla innostus ja halu auttaa.Siitä se lähtee. Kokemusta ei sinänsä tarvita sillä työ opettaa ja seuralta saa tukea tehtävään. Aika monta kilpailupäällikköä on minunkin aikanani Pallo-Iiroissa ollut ja moni on lähtenyt nollista silti pärjäen hyvin tehtävässään.

Tehtävä perustuu vapaaehtoisuuteen ja se vaatii jonkin verran ajallista panostusta, mutta tehtävä on räätälöitävissä.

- On siitä etua, että on jalkapallosta kokemusta. Työnkuva räätälöidään kuitenkin henkilön mukaan ja jos esimerkiksi on vahvat siteet työelämään niin silloin korostuu enemmän pelaajien työpaikkojen hankinta. Urheiluun liittyvät asiat hoidetaan sitten sitten toisella tavalla.

- Lähtökohta on, että haluaa olla edustustason toiminnassa mukana ja aktiivisesti arjessa mukana. Se on jo paljon.

 

Joukkueenrakentamisessa taloudelliset realiteetit ovat olleet avainasemassa

Putoamiseen päättyneellä kaudella Pallo-Iirojen joukkueen kasaaminen alkoi jo hyvissä ajoin ennen kuluvan kauden alkua. Tavoitteena oli kiinnittää varsinkin paikallisia kotimaisia pelaajia.

- Tiesimme, että budjetti tulee tippumaan. Vaikka olisimme pystyneet sarjapaikan säilyttämään. Sitä kautta aika helpostikin muodostui strategia miten joukkueen tulemme rakentamaan. Viime kauden joukkueesta suomalaiset, iirolaiset pelaajat olivat ensisijaisia, sitten katsoimme ketkä omista junioreista oli valmiina nousemaan edustustasolle. Viimeiseksi sitten katsoimme mille pelipaikoille tarvitsemme lisää pelaajia, Lehtonen linjaa.

Pasi Lehtonen ja päävalmentaja Kimmo Hörkkö jakavat tehtäviä edustusjoukkueen kokoamisessa.

- Molemmat osallistumme pelaajahankintojen tekemiseen. Yleensä päävalmentaja on se, joka soittaa ensimmäisen puhelun ja kyselee onko pelaaja kiinnostunut tulemaan Pallo-Iiroihin. Sen jälkeen sopimuksen ykstyiskohdat kuten mahdolliset työpaikat, asunnot tai muut vastaavat ja sopimuksen maaliin vieminen on minun vastuullani.

Edustusjoukkueen käytettävissä oleva raha tippui viime kaudesta koronan aiheuttamien tulovirtojen tyrehtymisen myötä. Päävalmentaja Kimmo Hörkkö halusi myös, että joukkueen arki taustatiimeineen on tärkeässä roolissa.

- Käytännössä pakolliset menot kuten harjoitusvuorot, tuomarit, vierasreissut, varusteet ja lisenssit sekä valmennus ja muut toimijat ovat ne joihin rahaa käytämme. Pelaajabudjetti tippui merkittävästi. Toiminta on pelaajille ilmaista, mutta pääasiassa pelaajat eivät saa mitään pelaamisesta.

 

Junioritoiminnassa tehtiin iso suunnanmuutos 10 vuotta sitten - tulokset alkavat pikkuhiljaa näkymään

Yksi kysymys, joka usein liitetään miesten edustusjoukkueeseen on sarjataso ja erilaiset arviot missä joukkueen pitäisi pelata. Pallo-Iirot pelasi kymmenisen vuotta Ykkösessä 1990-luvulla ja taas 2000-luvun alkupuolella, jota sitten seurasi pitkä jakso Kakkosessa. Viimeisen kuuden vuoden aikana joukkue on pudonnut Kolmoseen kaksi kertaa ja kertaalleen noussut Kakkoseen pelaten siellä kaksi kautta.

- Edustusjoukkue on siellä missä se ansaitsee olla. Lähtökohta on se, että me olemme kasvattajaseura. Edustusjoukkueen runko niin Kolmosessa, Kakkosessa kuin mahdollisesti Ykkösessä pitää tulla oman junioripolun kautta.

- Noin kymmenen vuotta sitten seurassa tehtiin iso muutos. Katsoimme peiliin ja teimme analyysin. Totesimme, että tämä junioritoiminnan taso ei riitä. Silloin teimme arkeen isoja muutoksia: harjoitusmääriin, valmennuskoulutukseen ja esimerkiksi harjoittelun sisältöön.

- Nyt kun kymmenisen vuotta on siitä mennyt, niin alkaa pikkuhiljaa muutoksia näkymään. Konkreettisena esimerkkinä, että 13-, 14- ja 15-vuotiaat juniorit pelaavat maan korkeinta sarjatasoa. On odotettavissa, että sieltä tulee monta edustustason pelaajaa. Kun aikaisempina vuosina tilanne ei ole ollut sellainen, Pasi Lehtonen lisää.

Junioritoiminnan taso ja edustusjoukkueen tilanne kulkevat pitkälti käsi kädessä.

- Kyllä mä näen realistisesti, että tulevaisuudessa Kakkonen on meille se ihan minimitaso ja jos saamme kasvatettua nuortenmaajoukkuetason pelaajia, niin kyllä niillä pitäisi pystyä Ykköstäkin pelaamaan.

 

Kilpailupäällikkö näkee, että Pallo-Iirot taistelee noususta

Pallo-Iirojen miesten edustusjoukkue on pitkälti valmis. Päävalmentajan katsauksessa tilaa olisi vielä yhdelle hyökkäyspään pelaajalla.

- Meillä on resursseja jäljellä mikä tarkoittaa sitä, että meillä on tarjota laadukas arki. Joukkueessa on kahdeksan toimijaa, aloitimme harjoittelemaan ennen koronarajoitteita kahdella aamuharjoituksella ja neljällä iltaharjoituksella. Siitä se laadukas arki koostuu. Se on aika harvinaista, että Kolmosen joukkue harjoittelee kuusi kertaa viikossa.

- Pystymme auttamaan mahdollisen työpaikan hankinnassa ja ehkä asunnon hankinnassa, mutta rahallista korvausta emme pysty maksamaan. Arjen laadulla ja halulla tulla kehittymään ovat ne mitä pystymme tarjoamaan.

Mikä on Pallo-Iirojen mahdollisuus menestyä tulevana kautena kilpailupäällikkö Lehtosen näkökulmasta?

- Vastustajiin nähden uskon, että olemme päässeet harjoittelemaan hyvin. Meillä on pelaajia, jotka haluavat mennä eteenpäin ja vaikka joukkueharjoitukset ovat nyt tauolla niin olen varma siitä, että joukkue on harjoitellut hyvin.

- Uskon vahvasti nousuun. Kauden päättyessä sitten näemme miten kävi, Pasi Lehtonen päättää.