Kausiennakko: Kolmonen Länsi-Suomen lohko A

12.4.2021

Pallo-Iirot 2021
Pallo-Iirot 2021
Pallo-Iirojen päävalmentaja Kimmo Hörkkö uskoo joukkueeseensa.
(Kuva: Sami Kivistö)
Pallo-Iirojen päävalmentaja Kimmo Hörkkö uskoo joukkueeseensa. (Kuva: Sami Kivistö)

Kysyimme kaikilta Kolmosen lohko A:n seuroilta heidän näkemyksistään tulevasta kaudesta. Mitkä joukkueet ovat seurojen mielestä sarjan TOP 3 ja häntäpään joukkueet? Mitkä ovat joukkueiden merkittävimmät lähtijät ja tulijat? Kysyimme myös mitkä ovat seurojen odotukset kauteen kun eri kaupungeissa on ollut hyvin erilaiset mahdollisuudet valmistautua ja harjoitella.

Länsi-Suomen Kolmosen lohko A:n käynnistymispäivämäärä on vielä hämärän peitossa. Varmaa on vain, että huhtikuussa ei vielä päästä selvittämään joukkueiden järjestystä mielenkiintoisessa sarjassa.

Sarjajärjestelmä on tulevalla kaudella seuraavanlainen:

Pelataan kaksinkertainen sarja, jonka samanaikainen päätöskierros on 2.10. klo 16.00. Voittaja nousee suoraan Kakkoseen, jos se on oman ryhmänsä paras lohkovoittaja. Muussa tapauksessa voittaja jatkaa karsintaotteluun, jonka voittaja nousee Kakkoseen kaudelle 2022. Lohkon sijalle 10. ja huonommin sijoittuneet joukkueet putoavat suoraan Neloseen.

Pallo-Iirojen Länsi A - lohkon kanssa samaan ryhmään kuuluvat Länsi B ja Etelä B - lohkot, jotka muodostavat ryhmä C:n. Näiden kolmen lohkon parhaan pistekeskiarvon saanut lohkovoittaja nousee suoraan ja kaksi muuta lohkovoittajaa pelaavat siis kaksiosaisen karsintaottelun noususta Kakkoseen.

- - -

Yleinen periaate on, että jokaisella joukkueella on vähintään kaksi viikkoa aikaa valmistautua ennen kauden aloitusta.

Joukkueilta kysyttäessä heidän näkemyksiään vastustajistaan tai omasta iskukyvystään, niin on otettava huomioon etteivät kaikki esimerkiksi Turun joukkueista ole päässyt vielä joukkueena harjoittelemaan kuluvana vuonna eivätkä joukkueet ole vielä kaikki määrällisestikään valmiina.

Arviot perustuvat osittain siis mielikuviin ja joukkueiden omaan uutisointiin, koska harjoitusotteluitakin ovat Kolmosen joukkueet päässeet pelaamaan vähän. Turussa moni joukkue ei ole päässyt luonnollisesti ollenkaan pelaamaan kun taas esimerkiksi TOVE on päässyt viettämään melko normaaliin harjoituskauden.

 

Kysyimme joukkueilta:

  • Lohko A:n TOP 3 ja BOTTOM 3
  • Oman joukkueesi merkittävimmät tulijat / lähtijät
  • Ketä kannattaa seurata joukkueessasi?
  • Minkälaista sarjaa odotat lohko A:sta?

Alla vastaukset aakkosjärjestyksessä joukkue / vastaajan asema.

Niiltä joukkueilta, joilta vastausta ei saatu on jätetty pois listalta.

 

- - -

 

FC Inter 2, Niko Valikainen päävalmentaja

 

TOP 3: Pallo-Iirot, Åland ja Peimari UTD.

BOTTOM 3: Wilpas,VG-62 ja TOVE.

Lähtijät  / tulijat / ketä seurata: Tulin uutena valmentaja tähän nyt tulevaksi kaudeksi, mutta todella moni aikuispelaaja lähti viimekauden jälkeen kun nousua ei tullut. Monta laadukasta pelaajaa lähti.

Tulijoista on hyviä viimekauden A-junioreita jotka ovat itselle tuttuja. Sieltä odotan muutamalta hyvää kautta ja katsotaan kuinka hyvin he pystyvät pelaamaan miesten pelejä. Esimerkkeinä Jaakko Siltanen ja Jarkko Kokkala. Noita kahta nimeä kannattaa seurata ehdottomasti.

Lohko A 2021: Sarja on viimekautta tasaisempi kokonaisuudessaan. Viimekauden häntä oli sen verran heikko ja nyt tippuja/nousija on laatujoukkueita. Pienten erojen sarja.

 

 

FC Åland, Rezgar Amani joukkueenjohtaja / pelaaja

 

TOP 3: FC Åland, Peimari UTD ja Pallo-Iirot.

BOTTOM 3: -

Lähtijät  / tulijat / ketä seurata: Jokainen pelaaja joukkueessa.

Lohko A 2021: Hyvä kausi on tulossa ja paljon kovia pelejä edessä. Kolmosen taso nousee vuosi vuodelta ja odotamme tulevasta kaudesta kaikkien aikojen kovatasoisinta.

 

 

JyTy, Mika Remander joukkueenjohtaja

 

Keskustelin valmentajamme kanssa ja sovimme, että palaamme myöhemmin asiaan. Emme tiedä koska kausi alkaa emmekä ole tämän vuoden puolella päässeet vielä harjoittelemaan.

 

 

MaPS, Timo Jalo päävalmentaja

 

TOP 3: FC Åland, FC Inter 2 ja MaPS.

BOTTOM 3: JyTy, Wilpas ja TOVE.

Lähtijät  / tulijat / ketä seurata: Otto Silvennoinen (TuWe), Matias Kentala (TuWe), Aleksi Laiho (ei pelannut 2020), Niklas Forss (PaiHa), Rene Ahonen ja Henri Hujala (VG-62) ja Joni Pelkonen (ei pelannut 2020). Lähtijät: Joni Vuorinen, Topias Tiainen ja Juho Puolamäki. Seurattavat: Henri Hujala, Otto Silvennoinen, Waltteri Peltola ja Aleksi Laiho.

Lohko A 2021: Ei suuria odotuksia pelin tasoon liittyen.

 

 

Pallo-Iirot, Kimmo Hörkkö päävalmentaja

 

TOP 3: P-Iirot, FC Åland ja FC Inter 2.

BOTTOM 3: Wilpas, VG-62 ja JyTy.

Lähtijät  / tulijat / ketä seurata: Merkittävimmät tulijat Aleksi Leppänen, Arttu Virtanen, Jussi Aalto, Aleksi Toivonen ja Miika Pertola. Merkittävimmät lähtijät James Whiting, Chinedu Akuvuo ja Niilo Hautala.

Keitä kannattaa seurata: Mikko Jalkanen on sähäkkä, aktiivinen ja omaa hyvän syöttö- & potkutekniikan,  Jussi Aallolla on todennäköisesti viimeinen kausi menossa ja on edelleen loistava viimeistelijä ja potkutekniikka on erinomainen. Markus Babbin työmäärä on valtava ottelusta toiseen, periksiantamaton.

Lohko A 2021: Riippuu nyt minkälaiseksi sarja muovaantuu lykkäämisen johdosta, mutta uskoisin että 5-6 joukkuetta taistelee tosissaan ja loppuun asti kärkisijoituksista. Muutama vahva joukkue (FC Inter 2, TPS U23, FC Åland), joiden ryhmä tulee farmiyhteistyön johdosta kokemaan muutoksia otteluiden välillä, tämä tuo omanlaiset haasteensa otteluihin valmistautumisessa meidän näkökulmasta. Useita joukkueita, jotka tulevat olemaan erityisen vahvoja omalla kotikentällään.

 

 

Peimari UTD, Tiago Dos Santos Vieira päävalmentaja

 

TOP 3: En usko, että sarjassa on vain kolme kärkijoukkuetta. Muistetaan mitä tapahtui viime kaudella, niin ainakin FC Inter 2, FC Åland ja TPS U23 ovat siellä, mutta myös ÅIFK:lla on erittäin mielenkiintoinen joukkue.

BOTTOM 3: -

Lähtijät  / tulijat / ketä seurata: Joukkueestamme lähti muutamia hyviä pelaajia eri syistä, mutta joukkue on tärkein eivätkä yksilöt. Emme halua katsoa yksittäisiä pelaajia, vaan aidosti uskomme että kollektiivi on tärkein asia. Pelaajat menestyvät kun joukkue menestyy.

Lohko A 2021: Viime kausi oli erittäin haastava eri syistä. Esimerkiksi viime kaudella pelasimme vieraspelit FC Interia 2:ta, FC Ålandia ja FC TPS U23:a vastaan. Se ei ole tasapuolinen tilanne kun kierroksia oli viime kaudella vain yksi. Tämä on erittäin tärkeää sarjassa, jossa pisteiden lisäksi myös maaliero ratkaisee. Mielestäni siis kaikkien tärkeintä meille on pelata täysisarja kahdella kierroksella. Jos se toteutuu, niin odotamme saavamme pisteitä ensimmäisiltä kierroksilta vastustajilta joita me kunnioitamme paljon.

 

 

TOVE, Jussi Rantala päävalmentaja

 

TOP 3: FC Inter2, FC Åland ja P-Iirot. Perusteluina, että Åland sekä Iirot ovat laadukkaita nippuja, joilla on talven aikana ollut etuna harjoittelumahdollisuudet. Muut sarjan joukkueet ovat joutuneet koronarajoituksien kouriin. Ovatko päässeet vieläkään yksiinkään harjoituksiin viime kauden päätöksen jälkeen? FC Inter2 selkeä ennakkosuosikki, on yksinkertaisesti koko sarjan laadukkain joukkue. Heitetään ToVe tuohon kärkikolmikon taakse neljänneksi, koska me olemme päässeet treenaamaan ja pelaamaan lähes normaalisti tähän hetkeen saakka.

BOTTOM 3: VG-62, JyTy ja Wilpas. Näillä joukkueilla on käsitykseni mukaan harjoittelu ollut tauolla marras-joulukuusta asti, kuten muillakin Turun jengeillä. Viime kauteen peilaten nämä olivat kuitenkin selkeästi heikoimmat jengit ja mitään mullistavia pelaajauutisia ei toistaiseksi ole kuulunut.

Lähtijät  / tulijat / ketä seurata: Joukkueessa hyvin vähän muutoksia viime kauteen. Ehkä merkittävin jatkaja on hyökkääjä Sami Rantala, jonka kanssa sopimus saatiin sorvattua helmi-maaliskuun vaihteessa. Omista nuorista seurantaan kannttaa ottaa vuonna 2004 syntynyt maalivahti Jaakko Lakkamäki, jonka piti syksyllä lähteä Tanskaan testille, mutta korona vei tämän mahdollisuuden. Toisena vuonna 2002 syntynyt hyökkääjä Niilo Mäkelä, joka tulee aiheuttamaan vaaraa vastustajien puolustukselle. Molemmat nuoret olivat nyt Maaliskuun MuSan Ykkösen joukkueen ringissä ja tulevat hyvin todennäköisesti etenemään isommille areenoille kauden 2021 jälkeen.

Lohko A 2021: Kova tasoinen ja etenkin tasainen. Uskon, että ratkaisut nähdään vasta aivan viimeisillä kierroksilla. Toivottavasti päästään pelaamaan 22 ottelun sarja.

 

 

TPK, Tuomas Vainio päävalmentaja

 

TOP 3: Uskoisin löytyvän FC Inter2, P-Iirot ja Peimari UTD ja kovimmat haastajat FC Åland ja FC TPS U23. Nämä joukkueet varmasti pystyvät ammattimaisuuden johdosta käyttämään koronatauon parhaiten treenaamiseenkin eli ovat varmasti parhaassa valmiudessa kun jossain kohtaa kausi alkaa.

BOTTOM 3: On turhaa edes veikata, koska sieltä voi löytyä oikeastaan kuka tahansa muista joukkueista. TPKn sijoitusta en lähde veikkailemaan vaan antaa tulosten näyttää.

Lähtijät  / tulijat / ketä seurata:  Merkittävimmät ja toistaiseksi ainoat lähtijät: Tatu Lemmetty (Helsinki), Eero Polvinen (Helsinki), Mikael Sibakov (välivuosi) ja Joel Kontkanen (välivuosi). Tulijoiden puoli on vielä vähän auki, mutta ne selvinnevät vasta huhtikuussa lopullisesti. Suurta liikennettä ei kuitenkaan nähdä vaan runko pysynee 90% samana.

Jalkapallo on joukkuelaji niin kannattaa seurata kaikkia kentälläolijoita. Kerhossa ei ole nostettu ketään tähtipelaajan statukselle, vaan jokainen joutuu ansaitsemaan kentällä oman mahdollisen hypetyksen ja sivullisten katseet. Kaiken kaikkiaan tasainen ryhmä kasassa josta vaikea nostaa esiin yksilöitä.

Lohko A 2021: Suurimpana odotuksena on nähdä koska oikeasti päästään pelaamaan ja millaisessa fyysisessä kunnossa joukkueet ovat. Voisin kuvitella, että joukkueet lähtevät melko erilaisista lähtökohdista kauteen. Osa joukkueista on varmasti saanut hoidettua omatoimiharjoittelun paremmin/ammattimaisemmin kuin toiset ja osa joukkueista on pystynyt treenaamaan lähes normaalisti, koska rajoitukset ovat koskeneet eri tavoin eri alueilla ja eri treenitiloja.

Odotan kuitenkin, että sarjan molemmissa päissä nähdään 3-4 joukkueen tasainen vääntö ja selkeitä karkureita ei kumpaankaan suuntaan nähdä. Isoimpana toiveena on, että sarja saadaan vietyä suhteellisen järkevästi läpi ja ilman jatkuvaa epävarmuutta tulevasta. Tällä sarjatasolla tärkeintä on kuitenkin, että pelaajat saavat pelata ja nauttia siitä mitä ovat jo vuosia tottuneet kesäisin tekemään.

 

 

VG-62, Telmo Manninen päävalmentaja

 

TOP 3: Pallo-Iirot, Peimari UTD ja FC Åland.

BOTTOM 3: TOVE, Wilpas ja JyTy.

Lähtijät  / tulijat / ketä seurata: Tulijoista ei voi vielä sanoa kun emme ole päässeet harjoittelemaan, mutta valmennus vahvistui joka näkyi jo lyhyessä ajassa minkä pääsimme harjoittelemaan viikon aikana. Joukkue on vahvistumassa nuoremmilla pelureilla.

Lähtijöistä merkittävin oli Henri Hujala, joka palasi kotiinsa MaPS:iin. Pelaajia joita seurata: tämä on ehdottomasti vaikea, koska kysymyksessä on tietysti ennen kaikkea joukkueurheilu, mutta toki jotkut yksilöt on enemmän esillä. Joukkueemme hyökkäyspelaajat ovat monille tuttuja ja kuka tahansa heistä on iso uhka vastustajille. Aikaisemmilla kausillakin tehoja on tullut Eetu Leppäseltä ja Veli Hartolalta, joka tuo myös henkilökohtaisen taidon lisäksi erikoistilanneosaamista sekä kokemuksella maustettua taitoa.

Puolustussuuntaan katsojaa varmasti hivelee silmään VG:n puolustukselliset otteet, riistot, katkot ja taklaukset hivelevät varmasti kokeneen katsojan silmää ja tämänkin taidon osaajat tietävät ettei se ole sattumaa jos joka kerta sama mies pääsee katkolle. Mutta kuten sanoin, tämä osa-alue etenkin tarvitsee koko joukkueen panostuksen, niin en lähde nostamaan ketään esille. Vaikka puolustajan maali onkin hieno riisto tai katko.

Lohko A 2021: Sarjaan valmistautuminen on rajoitteiden vuoksi ollut eri paikkakunnilla eriarvoista. Sarjassa pelaa joukkueita joilla on ollut suhteellisen normaali preseason ja joukkueita joilla ei ole ollut preseasonia ollenkaan. Tällä on jäätävä vaikutus sarjaan. Pelaajia tulee olemaan poissa pitkiä aikoja loukkaantumisten myötä ja tämä tekee sarjaan suuria vaikutuksia. Vahvimmillaan ovat joukkueet, jotka ovat saaneet harjoitella rauhassa eikä joukkueessa ole tapahtunut isoja muutoksia. Alkukaudella voi erot olla suurempia kuin loppukaudesta, jolloin vähemmän harjoitelleet pääsevät sarjan vauhtiin mukaan.

 

 

Wilpas, Sami Keto-oja joukkueenjohtaja

 

TOP 3: Jyty, VG-62 ja Wilpas.

BOTTOM 3: Monta mahdollisuutta.

Lähtijät  / tulijat / ketä seurata: Merkittävimmät lähtijät ovat Ben Okafor, Alex Arize ja John Keister. Tulijoiden osalta on vielä auki tilanne. Meillä on tasainen joukkue.

Lohko A 2021: Ei odotuksia. Edellisten kausien kaltainen. Korona varmaankin sotkee taas sarjaa.