Tommi Torkkeli

TOMMI TORKKELI - ÄIJÄNSUOLTA ANFIELDILLE

Pallo-Iirot täyttää tänä vuonna 85 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi "Yksi seura - monta tarinaa" - juttusarjassa haastattelemme taustavaikuttajia, entisiä pelaajia, vapaaehtoisia, seuralegendoja eli ihmisiä jotka tekevät Pallo-Iiroista meidän seuramme.

Loppuunmyyty Anfield, yli 45 000 kannattajaa paikalla laulamassa "You never walk alone". Kotijoukkueen paidassa muun muassa Jari Litmanen ja Sami Hyypiä. Monelle konsolipelaajalle tuttu skenaario, mutta Pallo-Iirojen kasvatille Tommi Torkkelille yksi muisto peliuralta.

Tommi Torkkelin peliura on komeaa luettavaa: Pallo-Iiroissa Ykkösessä yhteensä 73 ottelua, joissa yhteensä 21 maalia. Pääosan urastaan Torkkeli pelasi Valkeakosken Haka:ssa, jossa vierähti vuodet 1997-2005. Torkkeli pelasi Hakassa yhteensä 214 ottelua ja voitti neljä kertaa Suomen mestaruuden ja kaksi kertaa Suomen cupin

-     Olin 17-vuotias kun tulin mukaan Pallo-Iirojen edustukseen. Samaan aikaan edustuksen riveihin tuli myös Saku-Pekka Sundelin. Pelattiin silloin Ykköstä ja pärjättiinkin ihan hyvin. Aika usein oltiin keskikastin joukkueita.

Pallo-Iiroilla oli silloin hyviä pelaajia esimerkiksi ikäluokissa 1975-1977 ja Ykkösessä pärjättiin omista kasvateista koostuvalla rungolla: Torkkelin lisäksi esimerkiksi Jani Raukko, Saku-Pekka Sundelin, Jukka Rantala ja Iiro Aalto olivat ikäluokkiensa helmiä.

Kuten monella muullekin edustusjoukkueen pukukoppiin ensimmäistä kertaa menneelle juniorille, niin myös Torkkelille tehtiin erilaisia jäyniä. Ensimmäisen kertansa edustuksen pukukopissa Torkkeli muistaa erityisen hyvin.

-     Ketolan Kari neuvoi minua mihin kannattaa mennä istumaan. Tietenkin kuuntelin kokenutta Ketolaa ja löysin paikkani kopista. Ei siinä kauaa kestänyt kun Risto Puustinen tuli koppiin ja huusi ”Mitä v***ua teet paikallani?” Meitä nuoria koulittiin hyvällä tavalla kopissa, Torkkeli muistelee.

Torkkeli muistetaan nopeudesta

Tommi Torkkeli muistetaan parhaiten nopeudestaan. Äärimmäisen nopea laituri aiheutti nousuillaan ongelmia vastustajan puolustukselle. Yksi asia mikä tilastoissa eivät näy ovat joukkueelle hankitut rangaistuspotkut. Torkkelin vanha pelikaveri Jani Andreasen muistelee:

-     Torkkeli oli Ykkösessä aikoinaan ihan pitelemätön. Yhdessä pelissä Oulussa Tommi hankki meille neljä pilkkua. Koko kauden aikana Torkkelin ansiosta saimme ainakin kuusitoista rangaistuspotkua. Eihän sitä pysäyttänyt mitenkään muuten kuin rikkomalla.

Käytyään armeijan vuonna 1997 Torkkeli teki ensimmäisen ammattilaissopimuksensa FC Hakaan, jossa pelasi myös toinen Pallo-Iirot kasvatti Jukka Rantala. Torkkeli meni ensin Hakaan testiin ja tarkoitus oli pelata 1-2 kautta Hakassa. Lopulta Torkkeli viihtyi Valkeakoskella 10 vuotta. Torkkeli ei pelkästään pelannut jalkapalloa, vaan opiskeli samalla itselleen ammatin ammattikorkeakoulussa.

-     Ei kaduta todellakaan. Treenasin kaksi kertaa päivässä, mutta sain samalla opiskeltua itselleni ammatin, nykyään Raumalla asuva ja Raumasterilla työskentelevä kolmen lapsen isä Torkkeli kertoo.

Valkeakoskelta hyviä muistoja

Tommi Torkkelin ensimmäisen kausi  vuonna 1997 FC Hakassa oli ikimuistoinen. Haka oli edeltävänä kautena tippunut Ykköseen ja valmentajaksi palkattiin Keith Armstrong. Poikkeuksellista noina aikoina oli, että Haka oli täysiverinen ammattilaisjoukkue. Vain muutamat seurat kuten HJK, MyPa ja Haka pystyivät maksamaan pelaajilleen niin, että ammattilaisuus oli mahdollista.

-     Meillä oli tosi kova nippu divarissa ja noustiin kauden päätteeksi sekä voitettiin Suomen Cup. Meillä oli välillä penkilläkin 3-4 maajoukkuetason pelaajaa.

-     Keith Armstrong oli todella vaativa valmentaja ja sai revittyä pelaajista kaiken irti. Armstrong oli sellainen vanhan liiton todella iso auktoriteetti. Kentän ulkopuolella taas erilainen, oikein mukava kaveri, Torkkeli kuvailee.

Seuraavat kolme kautta toivat Torkkelille ja FC Hakalle jokaisessa mestaruuden. Paras muisto on ensimmäiseltä mestaruuskaudelta vuonna 1998.

-     Paras muisto liittyy varmaan ensimmäiseen mestaruuteen vuonna 1998. HJK:lla oli silloin ihan älytön nippu, mutta pystyimme silti voittamaan mestaruuden. Kukaan ei odottanut, että nousijajoukkue voittaisi mestaruuden. Se on ehdottomasti yksi uran hienoimmista hetkistä, Torkkeli muistelee.

Torkkeli pelasi pääosan urastaan Hakassa. Kyselyitä ja mielenkiintoa oli paljon muidenkin seurojen taholta, myös ulkomaisten, mutta loppujen lopuksi Torkkelilla ei ollut syytä siirtyä pois Valkeakoskelta.

-     Ei kannattanut siirtyä Hakasta mihinkään. Haka oli silloin ehdoton ykkösseura Suomessa. Treenien taso oli erittäin korkealla, taustat ja olosuhteet olivat kunnossa. Pelattiin Euro-cupin pelejä joka vuosi. Ulkomailta tuli joitain kyselyitä, mutta ei ollut intoakaan enää lähteä ulkomaille.

Anfield on jäänyt pysyvästi mieleen

Neljä mestaruutta, nousu mestaruussarjaan ja Cup-voitot ovat luonnollisesti jääneet Torkkelin mieleen uran varrelta. Yksittäisenä otteluna vahvimmin mieleen on jäänyt elämään Mestareiden liigan karsintaottelu Liverpool – FC Haka Anfieldilla vuonna 2001.

-     Maccabi Haifa oli tuolloin peluuttanut joitain edustuskelvottomia pelaajia ja hävisi ottelun automaattisesti. Meille tuli  sitten Liverpool vastaan. Silloin Liverpoolissa pelasi muun muassa Sami Hyypiä ja Jari Litmanen. Pelillisesti meillä ei kyllä ollut niissä otteluissa mitään jakoa. Kotona taidettiin hävitä 0-5 ja Anfieldilla lukemin 1-3. Hienoja tapahtumia ne kuitenkin olivat. Kotiottelumme pelattiin loppuunmyydyllä Olympiastadionilla.

-     Muistan Anfieldilla pelatusta ottelusta, että Jari Litmanen tuli kentälle vaihdosta. Ottelun päätyttyä yritin katsella jos saisi vaihdettua Litmasen kanssa paitaa, mutta lopulta käteen jäi vain Diomeden paita kun kukaan muu ei vaihtanut, Torkkeli naurahtaa.

Isoveli seuraa veljensä otteita Pallo-Iiroissa

Tommi Torkkelin 10 vuotta nuorempi veli Juho Torkkeli teki paluun Pallo-Iirojen paitaan kuluvaksi kaudeksi. Pikkuveljensä pelaamisesta Tommi löytää paljon hyvää.

-     Juho on todella taitava pelaaja pallon kanssa. Ominaisuuksia on hyväksi pelaajaksi kunhan vahvuuksia vaan hyödynnetään. Juholla on paljon tunnetta mukana pelissä mikä on hyvä asia. Toki malttia voisi aina olla enemmän ja taktista puolta voisi kehittää.

Pallo-Iirojen pelejä Torkkeli käy aina silloin tällöin katsomassa. Seuran tulevaisuus kokonaisuudessaan näyttää Torkkelin silmään hyvältä.

-     Pallo-Iirot on iso junioriorganisaatio. Omaan juniorityöhön kannattaakin satsata sillä esimerkiksi edustusjoukkueiden runko pitää koostua omista kasvateista. Ulkopuolelta tulevien pelaajien varaan toimintaa ei voi rakentaa. Hyviä yksilöitä ja kokonaisia ikäluokkiakin tulee aina, joten seuran tehtäväksi jää jalostaa heistä pelaajia edustusjoukkueeseen. Näkisin, että Ykkönen olisi oikea taso miesten edustusjoukkueelle, Torkkeli linjaa.

-     Kuitenkin taustat pitää ensin rakentaa maltilla kuntoon. Yritykset vielä vahvemmin mukaan Iirojen toimintaan ja heille hyötyä Pallo-Iirojen tukemisesta.

Jokainen raumalaisjalkapalloilija voi oppia Torkkelin tarinasta, että kovalla työnteolla ja asenteella Äijänsuolta voi ponnistaa Anfieldille asti.