Ville Ulanen spesiaali - Satakunnan Derby, toinen kohtaaminen

30.6.2015

Pallo-Iirot - MuSa 2.7.2015
Pallo-Iirot - MuSa 2.7.2015
Ville Ulanen takavuosina pelatessaan Pallo-Iiroissa
Ville Ulanen takavuosina pelatessaan Pallo-Iiroissa
Ottelu tulee suorana lähetyksenä LSTV:sta, ottelun selostaa Joel Tervonen ja kommentaattorina Antti Keskitalo
Ottelu tulee suorana lähetyksenä LSTV:sta, ottelun selostaa Joel Tervonen ja kommentaattorina Antti Keskitalo

Pallo-Iirot lähtee hakemaan revanssia Musan Salamasta. Otteluennakossa äänessä Pallo-Iiroissa kaksi kautta pelannut ja nykyinen MuSa - valmentaja Ville Ulanen

Pallo-Iirot kohtaa torstaina 2. heinäkuuta Musan Salaman toistamiseen tällä kaudella. Kauden ensimmäinen paikallisottelu pelattiin torstaina 14.5. Ensimmäinen kohtaaminen päättyi MuSa:n voittoon murskalukemiin 5-1. Sami Rantala tykitti tuolloin hattutempun, Plumb Jusufin ja Pallo-Iirot kasvatti Verneri Salmisen säestäessä osumillaan.

MuSa on jatkanut vahvoja otteitaan ja porilaisryhmä löytyykin tällä hetkellä Kakkosen Läntisen lohkon piikkipaikalta. Kolmen pisteen etumatkalla GrIFK:in nähden, mutta kaksi ottelua enemmän pelanneena. MuSa on ollut tasaisen vahva suorittaja kun kautta on pelattu kolmannes. Etenkin hyökkäyspäässä MuSa on ollut tappavan tehokas, sillä joukkue on tehnyt eniten maaleja yhdessä GrIFK:n kanssa. Tähän yhdistettynä vahvasti peliä tukeva keskikenttä sekä Verneri Salmisen johtama puolustus sarjan yhden parhaimpien maalivahtien kanssa, niin ei ole ihme miksi porilaisjoukkue löytyy sarjataulukosta kärkipaikalta. MuSa hävisi viimeksi toiselle kuumalle joukkueelle SalPa:lle 14. kesäkuuta, mutta on voittanut sen jälkeen kaikki neljä otteluaan.

MuSa:n paras maalintekijä on joukkuetta vahvistamaan täksi kaudeksi tullut Plumb Jusufi 8:lla osumallaan. Saman verran maaleja on tehnyt MuSa-ikoni Sami Rantala. Tulivoimaa lisää alkukaudesta loukkaantuneena ollut Niko Vainionpää 6:lla maalilla.

Pallo-Iirojen otteet ovat ailahdelleet kauden aikana otteluiden sisällä ja pelien välillä. Ennen kahden viikon juhannustaukoa Pallo-Iirot kohtasi Kraftin kotonaan taistellen tasapelin Kristian Gustafssonin lisäajan maalilla.

 

Ville Ulanen Pallo-Iirojen takalinjoilta lopulta MuSa:n valmentajaksi

Pallo-Iiroissa kausilla 2007 ja 2008 puolustajana pelannut Ville Ulanen on jäänyt raumalaisen jalkapalloyhteisön mieleen. Armottomana sakkokeisarina tunnettu suulas puolustaja hämmästytti niin komealla hiuskuontalollaan kuin värikkäillä otteillaan kentällä.

Kuluvaksi kaudeksi Ulanen nousi MuSa:n valmennustiimiin ToVe:sta, jossa Ulanen toimi päävalmentajana. Ulasen CV:hen voi lisätä ToVe:n säilyttämisen Kolmosessa vastoin kaikkia odotuksia.

Mitä sinulle nykyään kuuluu Ville ja oletko jo vaihtanut parturia?

- Hah. Hyvää mulle kuuluu. Valmentamisen lisäksi olen töissä lastentarhanopettajana ja sain kolme kuukautta sitten perheenlisäystä. Itse asiassa siihen aikaan ei parturissa tullut juuri käytyä. Ennemminkin nyt vasta aloitettu käymään. Takapiiska jäi historiaan kun piti mennä oikeisiin töihin, Ulanen naurahtaa.

Joidenkin legendojen mukaan Ulanen ei olisi nähnyt kunnolla vastustajan puoliskolle.

- Joo, pelkästään värien perusteella yritin syöttää palloa oikealle pelaajalle. Urbaania legendaa se on. Oikeasti pelikaverit olivat kateellisia takapiiskani lisäksi pelitaidoistani, Ulanen kuittaa pilke silmäkulmassa.

Ulanen tunnettiin Pallo-Iiroissa pelaajien keskinäisen kurinpidon, eli sakkojärjestelmän tarkkana kirjurina. Pukukopissa Ulanen oli suulas persoona kuten myös kentällä. Oululaispelaaja Ari Qvist sai pukukoppiin Ulasen toimesta sukunimeensä etuliitteen, jonka jokainen voi varmasti päätellä.

Mitä muita jäyniä olet tehnyt?

- Jere Korhonen tuli meille nuorena sällinä kakkosmaalivahdiksi. Poika tuli ensimmäistä kertaa treeneihin vähän liian pulleesti. Taisi tulla isän mersulla eikä oikein käsikään noussut tervehdyksen merkiksi. Kesken treenien kävin ajamassa mersun jäähallin parkkipaikalle ja harjoitusten loputtua Korhonen soitti poliisit paikalle. Kyllä se Mersu sieltä sitten lopulta löytyi ja poliisitkin ymmärsivät yskän, Ville hymyilee.

Entä kuka Pallo-Iirojen pelaajista koki useimmiten sakkokeisarin tuomion nahoissaan?

- Kyllä ne sankarit vaikuttavat Pallo-Iiroissa vieläkin. Torkkelin Juho ja Horjanheimon Antti saivat ylivoimaisesti eniten sakkoja. Torkkelin ajatusmaailma oli niin laaja, että ei tainnut itsekään ymmärtää sitä. Horjanheimo oli muuten positiivisella tavalla ehkä eniten hampaissa, mutta niin vain Antti tuli meille ToVe:en pelaamaan viime kaudella. Ja hyvä, että tuli niin jalkapalloura sai jatkoa.

 

MuSa:n hyvät otteet koko seuran ansiota

MuSa pelasi viime kaudella vielä Kolmosta ja ennakkoon nousijajoukkueena MuSa:lle povattiin vaikeata kautta. Toisin kuin yleisesti puhutaan, niin Ville Ulasen mielestä MuSa ei suinkaan ole kauteen yksi eniten panostaneista joukkueista.

- Olemme varmasti yksi vähiten kauteen panostaneista joukkueista, jos ajatellaan siis resursseja. Meidän runko on ihan sama mitä Kolmosessa viime kaudella, lisänä muutama hyvä täsmävahvistus kuten Plumb Jusufi, Bilal Velija, Verneri Salminen ja maalivahti Juhani Koponen. Lisäksi esimerkiksi nyt FC Jazzissa pelaava Samu-Petteri Mäkelä pelasi vielä viime kaudella meillä, Ulanen kertoo.

- Olemme nyt pelanneet hyvin ja focus on ollut kokoajan pelitavan kehittämisessä. Kun se kehittyy niin tulos tulee mukana.

Ottaen huomioon, että MuSa:n runko koostuu pitkältä viime kaudella Kolmosessa pelanneista pelaajista, niin miten paljon nykyinen vire on valmennusjohdon ansiota?

- Tämä on pelaajien peli. Yhtä lailla myös seurajohto ja –väki on ollut sitoutuneita yhteiseen tavoitteeseen. Meidän tehtävänä on ollut valmistaa joukkue ja myydä pelitapa. Pelaajat ovat sitten vastanneet toteutuksesta. Unohtamatta sitä, että pelaajat ovat ottaneet kaikki askeleen eteenpäin kehittymisessä. Sapluuna on olemassa, mutta myös vapauksia pelaajille, Ulanen valottaa MuSa:n loistavaa alkukautta.

Ulanen itse tunnettiin pelaajana, joka pääsi helposti verbaliikallaan ja pelityylillään vastustajan ihon alle. Pelityylistä huolimatta Ulanen pystyi pitämään omat tunteensa kurissa eikä muun muassa koskaan urallaan ottanut punaista korttia. Tosin jääpalloura päättyi ulosajoon. Minkälainen tyyli Ulasella on valmentajana?

 - Ei sitä ihan samoja juttuja heitetä mitä pukukopissa aikoinaan. Tämä on eri maailma nyt. Toki samaa filosofiaa on valmentamisessakin mitä tulee juuri esimerkiksi asenteeseen, jota toteutin peliurallakin. ToVe:ssa meille oli Mestareiden Liigan voittoa vastaavaa saavutus kun säilyimme ja teimme sen armottoman asenteen kautta. Nyt taas MuSa:ssa on ihan kokonaan eri pelityyli ja filosofia. Meillä on kolme valmentajaa, jotka kaikki tuovat eri näkökulmia eri tilanteisiin. Niistä sitten valitaan paras päävalmentaja Matti Santahuhdan johdolla. Se on toiminut meillä, Ulanen avaa valmennusfilosofiaansa.

 

MuSa lähtee torstain otteluun vain omaa pelitapaa toteuttaen

Usein paikallisotteluista puhutaan kuumina kamppailuina. Varmasti ne sitä ovatkin monella tapaa, mutta MuSa:n valmistautumiseen pelillä ei ole merkitystä.

- Voi olla, että Pallo-Iirot hakee ”kuumuutta” otteluun, mutta  meillä ei mikään muutu. Samalla tavalla valmistaudumme ja pidämme tavastamme kiinni. Toki huomioimme vastustajan vahvuudet ja taidot, Ulanen miettii.

MuSa on tehnyt sarjassa eniten maaleja ja päästänyt puolet vähemmän mitä kotijoukkue Pallo-Iirot. Kumpi on joukkueesi vahvuus, puolustus vai hyökkäys?

- Kyllä se on koko joukkueen puolustaminen ja hyökkääminen. Tähän päälle maalivahti, joka ottaa jokaisessa pelissä yhden tai kaksi varmaa maalia.  Meillä on myös laajuutta. Meillä on kolme tulosta tekevää hyökkääjää ja vasta edellisessä pelissä he kaikki olivat kentällä samaan aikaan.

Ensimmäinen paikallistaisto päättyi MuSa:n 5-1 lukemiin. Mitä siitä jäi valmennusjohdolle käteen?

- Ei voi vetää isoja johtopäätöksiä. Me vielä opettelimme pelitapaamme, kuten varmasti Pallo-Iirotkin. Olimme siinä ottelussa parempia ja lähtökohdat  otteluun olivat hyvät. Muutamalla pelaajalla oli näyttöpaikka ja todella ”nälkä” sitä kautta ottelussa. Peli vähän repesi lopussa, mutta kummallakin oli paikkansa.

Hypoteettinen kysymys loppuun. Mitä jos MuSa nousisi ja Jazz tippuisi. Minkälainen shokki se olisi Porissa?

- Nopeasti ajateltuna en usko, että se olisi mikään shokki. Sekin on urbaania legendaa, että seuroilla olisi jotenkin huonot välit. Ainakin näin valmentajien näkökulmasta, Ulanen päättää.

- - -

Pallo-Iiroilta varmasti on poissa loukkaantumisen vuoksi Miika Pertola sekä muiden esteiden vuoksi Vasile Marchis. Maalivahtitilanne ratkeaa ottelupäivän aamuna. Ottelu tulee suorana lähetyksenä LSTV:sta. Selostajana Joel Tervonen ja kommentaattorina Antti Keskitalo. Ottelun kulkua voit myös seurata Pallo-Iirojen livetilin tulkitsemana Twitterissä.

Futis on todistetusti parasta paikan päällä, joten Tervetuloa!